CUM SCĂPĂM DE DIHOR? Metode practice, ce punem în capcane?

02 jun 2023

Ce sunt dihorii?

Dihorul este un carnivor de mici dimensiuni care aparține familiei Mustelidelor, răspândit în majoritatea Europei. Dihorul, la fel ca mulți prădători sălbatici, poate dăuna proprietarilor de iepuri sau păsări. Multe cotețe de găini devastate sunt atribuite jderilor sau vulpilor, deși dihorii sunt vinovați. Aceste mici animale flexibile pot pătrunde în curte sau chiar în casă, ducând la uciderea tuturor păsărilor de curte.
 

Cum detectăm prezența dihorilor in curte?

Dihorul, ca mulți prădători mici, preferă sacrificarea masivă a păsărilor. Pentru el, procesul de vânătoare este important în primul rând, și nu câte păsări poate mânca animalul. Primul semn al apariției unui dihor în casă este comportamentul păsărilor. Dacă puii nu își părăsesc cotețul, un prădător și-a făcut drum spre ei noaptea.

Citește și: ARICIUL ÎN GRĂDINĂ
 
În acest caz, ar trebui să acționați imediat: dihorul în mai multe atacuri poate distruge întreaga populație de găini din gospodărie. Animalul ucide toate păsările, deoarece consideră că toată curtea îi aparține. În acest fel, animalul își pregătește proviziile. Chiar dacă ați aduce găini noi, dihorul le poate ataca din nou.
 

Cum scăpăm de dihori?

Există mai multe metode de a scăpa de acești prădători micuți. Iată câteva dintre metode pe care le recomandăm noi:
 
      1. Capcane mecanice împotriva dihorilor

Trebuie să fiți conștienți de faptul că dihorul nu va intra într-o capcană goală, aveți nevoie neapărat de o momeală pentru a prinde acest animal inteligent. În acest scop puteți împrăștia pene de găină peste capcane sau să le stropiți cu puțin sânge de pasăre.
 
Pasărea moartă este ideală pentru rolul de momeală. Se așează pe pământ, iar în jurul ei sunt plasate capcane. Chiar dacă dihorul poate scăpa de capcana în care este pusă momeala, după ce va târî prada, va cădea în una dintre capcanele amplasate în apropiere. Ideea este că un prădător își târăște de obicei victimele.

Citește și: CÂRTIȚA ȘI ORBETELE: Cum scăpăm de ei?
 
Înainte de a instala o capcană sau o cușcă, acestea ar trebui prelucrate cu atenție pentru a scăpa de mirosul uman. În aceste scopuri, puteți utiliza: infuzie de frunze de pelin sau îngrășământ.
 
Instalați capcanele într-un perimetru izolat, unde nu au acces animalele de companie, pentru că și câinele sau pisica dumneavoastră poate fi interesate de carnea lăsată drept momeală. În cazul în care instalați capcana direct în coteț, asigurați-vă că ați sigilat orice alte crăpături sau căi de ieșire.
 
      2. Animalele de companie drept apărători împotriva dihorilor

În acest scop, puteți dresa câinele sau pisica dumneavoastră să apere curtea de prădătorii nedoriți. De asemenea, puteți achiziționa un dihor domestic, care își va apăra teritoriul, alungând alți "oaspeți" din gospodărie. Notă: țineți pisica sau dihorul domestic cât mai departe de coteț, pentru că riscați sa le treziți instinctele de prădător.
 
Citește și: CUM SCĂPĂM DE OMIZI?

      3. Repelenți anti dihori

Există mai multe moduri de a speria un animal fără a-l prinde și ucide. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza dispozitive electronice speciale care emit semnale la frecvențe joase. Pentru auzul uman, aceste sunete nu provoacă neplăceri, dar prădătorii tind să părăsească acest loc cât mai curând posibil. Aceste sunete vor fi percepute de dihori ca și un cutremur care se apropie.
 
De asemenea, puteți utiliza o sursă de lumină cu un senzor de mișcare. De îndată ce dihorul se apropie de casă, un astfel de felinar poate speria prădătorul. Cu toate acestea, un astfel de respingător nu poate captura întregul perimetru din jurul cotețului de găini, astfel încât dihorul se poate strecura întotdeauna în zona oarbă, de aceea vă sfătuim să utilizați mai multe felinare pentru a acoperi întreaga zonă. Această metodă de a speria dihorii este potrivită pentru o casă de la țară, deoarece nu necesită control uman.
 

Metode practice de a scăpa de dihori

Dihorii au un nivel ridicat de inteligență. Acești prădători sunt foarte inventivi și vicleni, așa că o capcană obișnuită nu va salva întotdeauna păsările de acest animal. Fermierii cu experiență recomandă luarea în considerare a posibilității atacurilor prădătorilor în timpul construcției casei.

Citește și: CUM SCĂPĂM DE FURNICILE ȘI AFIDELE DIN GRĂDINĂ
 
Dacă cotețul de găini este etanș, dihorul nu va putea ajunge la prada sa. Pentru a asigura siguranța păsărilor de curte, trebuie luate următoarele măsuri preventive:
  • Întăriți pereții și sigilați fisurile cu ciment. În timpul construcției, fundația șopronului trebuie umplută cu beton. Această măsură de siguranță este necesară pentru ca prădătorii să nu poată săpa. Baza de beton va proteja nu numai de dihori, ci și de vulpi și jder mai mari.
  • Podeaua cotețului de găini trebuie construită pe o bază metalică, iar deasupra așezate scânduri.
  • Nu ar trebui să existe obiecte inutile în casă, deoarece dihorilor le place să se ascundă în cutii sau lăzi. Dacă prădătorul nu are adăpost, atunci îi va fi frică să atace păsările.
  • Ușa cotețului trebuie să fie închisă ermetic, noaptea folosiți o încuietoare sau un zăvor pentru a închide cotețul.
  • Sistemul de ventilație trebuie să fie la 2 metri deasupra solului. Orificiile de circulație a aerului trebuie închise cu grătare.
  • Dacă una dintre păsări a fost capturată, celelalte păsări rămase trebuie monitorizate cu atenție.
Sursa: About Home
loading ...