Cum facem să nu ajungem în situații de criză profundă, așa cum s-a întâmplat cu unii fermieri în ultimii ani? Evenimentele neprevăzute cum sunt consecințele războiului - prețuri mizere la cereale, costuri foarte mari pentru inputuri, dificultăți în realizarea producției agricole nu pot fi prevenite - dar putem implementa tehnologii agricole, care să reducă consecințele secetei, susține Vasile Șarban, în cadrul podcastului „Agricultura Modernă”, realizat de AGROMEDIA.
Producătorul agricol trebuie să fie mai rezilient la schimbările climatice. Noi trebuie să implementăm tehnologii moderne și mai prietenoase mediului de cultivare cum este Strip-till, No-till și Mini-till. Ele asigură menținerea rezervei de umiditate în sol, împiedică evaporarea excesivă, favorizează dezvoltarea unui climat benefic pentru creșterea plantei etc.
Aceste practici dau rezultate. Recent, în cadrul unei întruniri, un fermier tânăr a adus un exemplu. El implementează agricultura conservativă în zona de Centru a țării. În anul 2023, a avut o productivitate de 4,7 tone de grâu la hectar. Prețul de cost a unui kilogram de grâu a fost de 1,7 lei, în cazul său. Astfel, este pe profit, chiar și în condițiile unui an dificil, datorită tehnologiilor moderne implementate.
Pe lângă tehnologii, mai avem știința. Vorbim aici de microelementele necesare pentru dezvoltarea culturilor: fie chimice, organice sau îngrășăminte verzi. De asemenea, trebuie să ținem cont de genetica plantelor: rezistență, potențial de producție.
Statul vine cu proiecte, finanțare pentru a promova achiziția și implementarea tehnologiilor moderne despre care vorbim. Am scos plugurile de la subvenționare. Cu regret, mulți dintre producătorii noștri încă cred în plug. Mai persistă concepția: dacă nu este arat solul, el nu va da roadă, susține Vasile Șarban.
O altă problemă sau motiv din care producătorii efectuează neresponsabil lucrarea solului este faptul că dețin terenurile în arendă, nu în proprietate. Chiar dacă în Codul Civil, arendașul trebuie să întoarcă pământul cu aceeași „calitate” cu care l-au luat, în realitate, nu se ține cont de acest aspect. Agricultorii nu fac analiza solului pentru a verifica calitatea și starea lui.
Analiza solului este necesară pentru planificarea lucrărilor, administrarea îngrășămintelor în funcție de cultură, necesitățile solului și premergător. Din păcate, la noi sunt foarte puțini agricultori care efectuează această analiză. Se zgârcesc, dar pierd mai mult, spune Vasile Șarban.
Din ce motiv fermierii din Republica Moldova încă sunt sceptici și evită să implementeze practicile conservative de lucrare a solului, să efectueze analiza solului cultivat? Ar fi mai multe cauze, neîncrederea în mediul academic de profil, introducerea tardivă a cursurilor de agricultură conservativă în curricula academică, lipsa planificării în agricultură, menționează Secretarul de Stat.