La ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc a doua rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, informează MAIA.
Reprezentanții S.A. Floarea Soarelui au declarat că, săptămâna trecută au reușit să achite o bună parte a datoriilor către agricultori, urmând ca restul plăților să fie finalizate săptămâna curentă.
Amintim că, CSE a dispus prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale. Acest lucru înseamnă că licența se acordă exclusiv în situațiile justificate de absența materiei prime autohtone.
La început de aprilie, fabricile de ulei din cadrul grupului de companii Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi) au majorat, începând cu 2 aprilie 2024, cu 4-5% preţurile de achiziţie a seminţelor de floarea-soarelui.
Astfel, preţul unei tone de seminţe de floarea-soarelui achiziţionate de Floarea Soarelui din Bălţi a ajuns la 7.050 lei, faţă de 6.754 lei anterior, adică avem o creştere cu 4,4%.
Fabrica Trans Oil Refinery din Ceadîr Lunga oferă un preţ de 7.240 lei, comparativ cu 6.947 lei în martie, iar Danube Oil Company din portul Giurgiuleşti – 390 de dolari, cu 20 de dolari sau 5,4% mai mult decât era.
Două din cele trei fabrici de procesare a seminţelor de floarea-soarelui ale grupului Trans Oil staţionează deja de două săptămâni, drept motiv fiind invocat faptul că pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui, iar Ministerul Agriculturii nu a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina.
Vicepremierul Vladimir Bolea a evidențiat rolul esențial al producătorilor și procesatorilor locali în asigurarea cu ulei vegetal a populației Republicii Moldova, subliniind importanța menținerii prețurilor la ulei și prioritizarea intereselor producătorilor și cetățenilor din Republica Moldova. Părțile au evaluat prețurile care ar putea fi oferite pentru cantitățile disponibile de semințe de floarea soarelui.