EUROSFAT 2023: Grupurile parlamentare europene susțin aderarea R. Moldova la UE

30 nov 2023
Aspirațiile europene ale Republicii Moldova vor fi susținute în continuare de către grupurile parlamentare europene, iar viteza de aderare a țării noastre la UE depinde de ritmul reformelor care vor continua să fie implementate. În prezent, parcursul european al Moldovei este garantat, iar în acest ritm, în câțiva ani, țara noastră va fi pregătită să adere la marea familie europeană. Acestea sunt principalele concluzii din cadrul celui mai mare forum românesc de afaceri europene – EUROSFAT, care s-a desfășurat în ziua de 28 noiembrie, în premieră, la Chișinău.
 
Evenimentul a adunat pe aceeași platformă oficiali europeni, alături de experți din România și Republica Moldova, care au abordat cele mai stringente subiecte privind implementarea reformelor necesare pentru aderarea Republicii Moldova la UE și conservarea valorilor europene prin prisma bunei guvernări, a democrației și a statului de drept.
 
 
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European:
Sunt mândră că Parlamentul European a avut un rol în acest sens, fiind prima instituție a UE care a cerut Republicii Moldova și Ucrainei să primească statutul de candidat. Desigur, fiecare țară candidată trebuie să-și urmeze propria cale către aderarea la UE, dar Moldova a făcut deja un progres important prin inițierea de reforme în justiție, în lupta împotriva corupției și în legislația electorală. A sporit participarea societății civile în procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului. Chiar și în cele mai dificile vremuri, angajamentele Președintei Sandu, Primului Ministru Recean și Președintelui Grosu față de cursul european al Republicii Moldova au rămas neclintite. Sunt convinsă că Moldova este pe drumul cel bun. Parlamentul European își va îndeplini în continuare rolul.
 
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:
Moldova nu se confruntă cu un război propriu-zis, dar este supusă unor eforturi constante de destabilizare a democrației sale. De asemenea, ea suportă consecințele războiului din Ucraina. Moldova primește un număr mare de refugiați ucraineni. Moldova se confruntă cu perturbări în șantaj legate de sistemul său energetic. Dar, la fel ca Ucraina, Moldova a întreprins eforturi semnificative de reformă. De exemplu, în domeniul judiciar a intensificat considerabil activitatea investigativă privind corupția și crima organizată. Există unele măsuri rămase, care trebuie finalizate, iar pe această bază, și în acest caz, Consiliul ar putea apoi finaliza cadrul de negociere, iar Comisia va prezenta Consiliului un raport privind progresele înregistrate, în martie 2024.
 
La forum, în cadrul panelurilor de discuție, invitații au pus accent pe progresele înregistrate de țara noastră la peste un an de la primirea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE prin prisma respectării nivelului de îndeplinire a celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, cooperarea regională cu statele membre în perspectiva aderării Republicii Moldova la UE, dar și proiectele de dezvoltare regională dintre Moldova și România.
 
Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Comisia Europeană a invitat recent Consiliul să înceapă negocierile de aderare. Acesta reprezintă un nou capitol în relațiile UE-Moldova și cred cu tărie în începutul transformării societății moldovenești pe calea aderării la UE. Procesul de extindere înseamnă mai mult decât o țară care devine membră a UE, este despre societatea care devine europeană, care îmbrățișează valorile, acțiunile și standardele Uniunii Europene în toate domenii de activitate, inclusiv în domeniul afacerilor. Un aspect încurajator al acestui proces este că nu trebuie să începeți de la zero. Există un nivel substanțial de expertiză și experiență deja acumulate de țările actuale candidate și de țările care au aderat la UE.
 
Forumul EUROSFAT a adus în atenție și subiecte ce țin de securitate energetică, cibernetică și ecologică în contextul politic actual, reziliența Republicii Moldova la viitoarele provocări, dar și subiecte despre dezvoltarea economică a țării, precum asigurarea unui mediu macrofinanciar favorabil și combaterea economiei informale.
 
Pe lângă evenimentul de la Chișinău, forumul EUROSFAT 2023 se mai desfășoară în perioada 27-30 noiembrie și în orașele din țară – Ungheni, Ceadîr-Lunga și Bălți. Evenimentul cu genericul „Uniunea Europeană și noi orizonturi”, este organizat de către Centrul de Expertiză Europeană „Europuls” din România și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” din Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a Uniunii Europene și a Fundației „Friedrich Ebert”.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...