FABRICILE DE CONSERVE VOR PROCESA MAI PUȚINE MERE ÎN ACEST AN

23 mar 2023
Reprezentanții Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume, „Speranța Con” spun că în sezonul curent, procesarea merelor se va finaliza la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. Asta ar însemna cu aproximativ o lună și jumătate mai devreme decât în ​​anii precedenți. Din cauza încălzirii și degradării rapide a calității merelor, probabil că deja în această lună două din trei întreprinderi procesatoare nu vor mai cumpăra mere, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.

Potrivit unei evaluări preliminare a specialiștilor asociației, până la sfârșitul sezonului, fabricile vor procesa în total circa 200-210 mii de tone de mere recolta-2022. În anii precedenți, au achiziționat aproximativ 340-370 de mii de tone din această materie primă pentru prelucrare.

Fabricile de conserve vor procesa mai puține mere

Potrivit directorilor de fabrică, scăderea producției de concentrat de mere are la bază trei motive de bază. În primul rând, este o scădere bruscă a recoltei de mere - aproximativ 400-420 mii tone față de 660 mii tone în 2021.

În al doilea rând, în toamna anului trecut, sub presiunea veștilor proaste de pe piețele tradiționale de mere și scumpirea resurselor energetice, producătorii și comercianții agricoli din Moldova au depozitat mult mai puține, dar de mai bună calitate.

Mai sunt 60 de mii de tone de mere în depozite

În depozitele din Moldova au rămas aproximativ 60 de mii de tone de mere, adică cu 20-30% mai puțin decât în acelasi moment al sezonului de comercializare din anii anteriori. Potrivit sursei citate, nu este ușor, dar destul de realist, să vinzi un astfel de volum de produse până în iunie inclusiv pe „piața proaspătă”.

Procesatorii mențin prețul mic pentru mere

În al treilea rând, având în vedere costurile în creștere și perspectivele neclare pentru vânzarea concentratului în vara-toamna acestui an, procesatorii moldoveni nu doresc să majoreze prețurile de achiziție la mere peste 1,9-2 lei/kg (0,10 USD/kg). În același timp, pe piața internă angro, merele chiar și cu un diametru mic sunt de aproape trei ori mai scumpe.
 
loading ...