Vorbim, așadar, despre un lemn valoros și foarte căutat, în special pe piețele occidentale, unde ajunge să fie livrat la un preț de chiar și câteva sute de euro/mc.
În plus, Paulownia prezintă marele avantaj că, după tăiere, din rădăcina rămasă va crește un nou copac care va fi la rândul lui recoltat dupa câțiva ani și tot așa. O plantație de Paulownia reprezintă, în consecință, o afacere extrem de profitabilă, care furnizează recolte frumoase și constante de lemn prețios la fiecare 3 ani.
Investiția inițială estimată: 2000-3000 de euro/hectar
Să facem un calcul: o exploatație minimă, de doar 1 ha, numără cca 400 de copaci (densitatea ideală pentru a se obține o cherestea de calitate superioară) și presupune o investiție de 2.000-3.000 de euro. Iar prețul de valorificare al producției lemnoase, după perioada de 3 ani, este de 50 de euro/copac.
Bilanțul? Venituri de 20.000 de euro, adică de peste 10 ori investiția inițială, în condițiile în care munca este practic zero – copacii trebuie lăsați să crească și atât. Și, desigur, nu trebuie pierdut din vedere faptul că aceste venituri sunt direct proporționale cu mărimea exploatației (numărul de hectare).
Soiuri de Paulownia
Există mai multe soiuri de Paulownia, cele mai cunoscute fiind Paulownia fortunei, Paulownia tometosa, Paulownia lilacina și Paulownia fargesii. Paulownia fortunei este poate cea mai cunoscută varietate a acestui copac, fiind foarte rezistentă la condițiile de mediu și cu o creștere extrem de rapidă. Paulownia tomentosa crește într-adevăr foarte repede. Florile P. tomentosa apar în aprilie sau mai. Paulownia lilacina face foarte multe flori în doar câteva luni. Florile seamănă mult cu cele ale liliacului, dar au o pată galbenă în interior și apar începând din februarie până aprilie. Totuși, această specie poate înflori și toamna. Paulownia fargesii are flori de un albastru pal, frunze mai mari și se adaptează mai greu la condițiile de mediu.
Când și cum se plantează Paulownia
Speciile de Paulownia cresc cel mai bine în zone însorite, într-un loc cald cu sol fertil, umed. Copacii vor crește cu atât mai repede cu cât le puteți oferi un sol bogat în care adăugați compost sau gunoi de grajd.
Toate speciile de Paulownia sunt ușor de cultivat din semințe semănate în răsadnițe primăvara sau toamna. Răsadurile tinere sunt foarte delicate și trebuie cultivate într-un mediu fără îngheț. Transplantarea în grădină sau în livadă se face primăvara. În primul an de viață, când ritmul de creștere este foarte mare și poate să ajungă chiar și la 4-6 metri înălțime, trebuie protejat de îngheț.
Paulownia are nevoie de lumină bună pentru a crește, iar în plantații, arborii trebuie așezați la distanță destul de mare. Un lucru important de luat în calcul atunci când plantezi Paulownia în grădină este că trebuie să aibă spațiu suficient. Dimensiunile plantei pot atinge chiar și 20 de metri înălțime, cu un diametru al coroanei de 8-10 metri. Paulovnia necesită un loc adăpostit, deoarece vânturile persistente pot cauza îndoirea permanentă a trunchiului copacilor.
Îngrijirea și tăierea Paulownia
Paulownia suportă greu tăierile și acest proces poate afecta înflorirea de primăvară, care este, de fapt, punctul forte al acestor specii de copaci. Plantele tunse au întotdeauna o creștere mai slabă și mai puțin decorativă față de cele lăsate să crească liber. În schimb, atunci când sunt tunși, copacii de Paulownia dezvoltă mai multe frunze.
Curiozități despre Paulownia
- Paulownia are 1/3 din greutatea stejarului și jumătate din greutatea pinului.
- Paulownia a fost testat și s-a dovedit că este cel mai rezistent dintre toate tipurile de copaci din lume. Lemnul său menține bine cuiele și șuruburile și nu necesită găuri de ghidare pentru găurire. De fapt, atât plopul galben, cât și pinul alb s-au dovedit a se despica mult mai repede cât Paulownia.
- Lemnul de Paulownia rămâne stabil pe parcursul modificărilor de umiditate și resimte puține micșorări sau dilatări în comparație cu majoritatea altor tipuri de lemn. În plus, este un lemn rezistent la insecte.
- Lemnul de Paulownia este un foarte bun izolator termic, de două ori mai eficient decât lemnul de pin sau de stejar.
- Temperatura de aprindere la foc este de aproximativ 400°C, ce este aproape dublă față de mulți copaci de esență tare și moale.