Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sprijină înființarea Asociației Producătorilor de Legume din Moldova, potrivit mesajului transmis de Vasile Șarban, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Oficialul a participat la al doilea atelier de lucru al Grupului de Inițiativă al asociației, desfășurat pe 23 februarie.
Evenimentul a cuprins diverse activități, printre care conturarea statutului și a obiectivelor organizației, stabilitatea obligațiilor organului de administrare, identificarea regulilor de eligibilitate pentru calitatea de membru.
Crearea Asociației Producătorilor de Legume din Moldova este un pas important pentru dezvoltarea sectorului legumicol. Eforturile agricultorilor de a se organiza într-o entitate reprezentativă sunt salutate și necesare, a subliniat secretarul de stat. Rolul asociației este în primul rând de a crea conexiuni între legumicultori, fapt care va contribui la schimbul de cunoștințe și bune practici agricole.
Crearea asociației nu înseamnă pasarea obligațiilor și a responsabilităților către producătorii agricoli. Agricultorii nu o să poată face nimic fără implicarea statului, la fel cum nici noi nu putem schimba lucrurile fără implicare din partea legumicultorilor. Doar împreună, prin colaborare vom putea crea o altă modalitate de comunicare între producători, instituții și consumatori, a declarat oficialul.
Prezența oficialului la eveniment a consolidat încrederea legumicultorilor că sunt pe drumul cel corect. Mai mult decât atât, secretarul a răspuns la toate întrebările legumicultorilor, care au fost de ordine generală, dar și individual.
Membrii Grupului de Inițiativă înțeleg că trebuie să grăbească procesul de constituire a organizației, pentru a putea asigura funcționalitatea în acest an. Drept dovadă, este participarea și implicarea activă în cadrul atelierului, unde se discută strategia și principalele obiective ale organizației. Un subiect separat, care a stârnit discuții și a născut idei creative, este nevoia de promovare a produsului autohton în rândul consumatorilor locali. Producătorii cred că legumele trebuie să aibă un preț competitiv pentru a putea ajunge în primul rând pe mesele din Republica Moldova. Iar pentru a atinge acest obiectiv, este necesar de a crea cadrul legal și de a crește capacitatea de negociere a prețurilor inputurilor agricole, ceea ce ar reduce costurile de producție. Aceste aspecte pot fi realizate doar prin planificare și colaborare eficientă între toți actorii implicați în proces.
Evenimentul s-a desfășurat într-un format hibrid, la care au participat membrii Grupului de Inițiativă. Menționăm că în perioada decembrie 2023 - ianuarie 2024, Federația Agricultorilor din Moldova, FARM, a organizat o campanie națională de mobilizare a legumicultorilor, având ca scop informarea despre necesitatea și beneficiile asocierii.
Aceste activități au fost posibile cu sprijinul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, oferite de USAID.