METODE IMPORTANTE DE TĂIERE: Tăierea de muguri superiori, Tăierea cu număr redus de nuiele, Tăierile Pillar și Sitt

02 mar 2023
Tăierea de muguri superiori şi sectorială prin metoda Brunner Tamás

Anterior, în timpul tăierii coroanei, crengile erau tăiate până la mugurii inferiori „pentru poziţie corectă”, zicând că lăstarii răsăriţi din această poziţie vor creşte mai orizontali. Acest fenomen s-a petrecut în cele mai rare situații, deoarece lăstarii au crescut în sus, îndoindu-se în direcţia luminii, iar aceşti lăstari trebuiau tăiaţi în anul următor până la o creangă inferioară, care în sfârșit a crescut în direcție corectă.

Tăierea mugurului superior constă în tăierea crengii crescute într-o direcţie greşită până la cel de-al doilea mugur, poziţionat în sus, şi nu la mugurul inferior „poziţionat corect”. Prin această metodă, lăstarul răsărit din acest mugur va creşte în sus, iar cel din mugurul inferior va creşte de regulă în direcţia dorită. La sfârşitul lunii august sau primăvara următoare se taie lăstarul (pe jumătate lemnos) crescut în sus.

Tăierea cu număr redus de nuiele după metoda Petrov

Acest tip de tăiere s-a răspândit din Bulgaria. Încărcarea pomilor cu roade se bazează pe nuielele cu valoare întreagă, pe cât posibil păstrăm numai din ele câte 40-100 de bucăţi per copac. Cantitatea nuielelor depinde de mai mulţi factori (caracteristicile soiului, vârsta, starea de sănătate și puterea pomului).

Nuielele vor fi lăsate netăiate la 25-30 cm distanţă una de cealaltă. Sub greutatea fructelor nuiaua se îndoaie în jos, creând un arc deasupra căruia se formează lăstari puternici. La acest procedeu de tăiere rărirea roadelor este indispensabilă, deoarece, de exemplu, o nuia cu lungimea de 50 cm poate avea chiar şi până la 20 de fructe, din care pot fi lăsate doar 5-6 bucăţi.

În cazul în care în anul următor pe nuia apar noi lăstari, răsăriţi din muguri ascunşi, care pot devein şi ei nuiele, creanga trebuie îndepărtată de la bază. Dacă nu avem destule nuiele roditoare noi, atunci la baza crengii – în funcţie de lungimea şi grosimea acesteia – lăsăm aproximativ 1-3 bucăți e nuiele de valoare întreagă.

Piersicul se poate tăia foarte repede, utilizând această metodă, chiar şi fără a avea o mare experienţă. Dacă nu sunt destule nuiele, pot fi lăsate şi alte crengi sau crenguţe.

Tăierea Pillar

Acest procedeu de tăiere se utilizează la pomii de măr şi păr în cazul unei tăieri în formă de fus subţiat. Cele mai frumoase roade ale acestor pomi cresc pe crengile roditoare în vârstă de 2-3 ani. Prin această metodă de tăiere se răreşte coroana şi crengile roditoare de peste 4 ani a ate pe nuiele şi ramurile de structură, care vor fi  tăiate la un ciot de 3-4 cm. Dintre lăstarii răsăriţi din mugurii ascunşi ai ciotului sunt lăsaţi doar cei mai dezvoltaţi, cu o poziţie cât mai orizontală. Aceştia vor deveni noile crengi roditoare pe parcursul următorilor 3-4 ani.

Conform experienței crengile roditoare bătrâne trebuie tăiate până la cioturi de 3-4 cm, deoarece din cele mai scurte nu obținem lăstari cu putere adecvată.

Tăierea caisului după metoda Sitt

Cercetătorul fostei Uniuni Sovietice a observat că în cazul caisului – indiferent de poziţia ocupată în coroană –   florile apar cel mai devreme pe părţile roditoare scurte (țepi) ale pomului, după care pe nuiele, şi cel mai târziu pe părţile secundare ale ramurilor lacome.

Această înflorire mai târzie – care raportat la țepi poate fi și o săptămână - înseamnă că gerurile de primăvară târzii afectează foarte puţin floorile nuielelor lacomi. Sitt executa tăieri puternice asupra caișilor pentru a mări cantitatea lăstarilor lacomi, iar pe ei lăstari secundari, iar vara erau tăiaţi pe jumătate, pentru ca şi aceştia la rândul lor să crească lăstari secundari.

Această metodă s-a dovedit a fi bună, însă necesită multă muncă, însă astăzi cu ajutorul aparatelor de tăiere de contur aceste lucrări pot fi efectuate repede şi eficient.

Bibliografie: TĂIEREA POMILOR FRUCTIFERI
loading ...