PRACTICI AGRICOLE EFICIENTE PENTRU A SUSȚINE DEZVOLTAREA RÂMELOR ÎN SOL

19 mar 2024
Populațiile de râme tind să crească odată cu creșterea nivelurilor de materie organică în sol și scad odată cu perturbarea solului, precum aratul și utilizarea unor substanțe chimice potențial dăunătoare. Implementarea unor măsuri corespunzătoare poate constitui un suport decisiv pentru râme și, în sens larg, pentru fertilitatea solului. Astfel, este esențial de înțeles care măsuri contribuie la dezvoltarea râmelor şi care la distrugerea lor.
 
Evitarea lucrării intensive a solului și minimizarea utilizării plugului
• Plugurile și dispozitivele rotative cu viteză pot cauza daune substanțiale râmelor. Rata de pierdere a râmelor după utilizarea plugurilor este de aproximativ 25 % și poate ajunge și la 70 % după utilizarea dispozitivelor rotative. De aceea, plugurile și dispozitivele ce se rotesc cu viteză înaltă trebuie utilizate doar la absolută necesitate și când râmele sunt mai puțin active în stratul superior al solului.
 
• Lucrarea solurilor uscate sau reci are un impact mult mai puțin negativ asupra populației de râme, deoarece majoritatea râmelor se retrag în straturile mai adânci ale solului în aceste perioade.
 
• Utilizarea plugurilor „on-land” (tractorul nu intră în brazdă) și a aratului superficial reduce compactarea straturilor mai adânci de sol.
 
• Lucrarea conservativă a solului, care include lucrarea redusă, minimizează perturbarea solului, scade riscul de compactare a solului, sporește aprovizionarea cu hrană și păstrează apa din sol. Aceste măsuri sporesc densitatea și biomasa râmelor (precum și a microorganismelor din sol, în general).
 
Diversificarea rotației de culturi pentru a furniza hrană pentru râme
Rotația diversificată cu o bună acoperire a solului și o sursă permanentă de materie organică oferă condiții favorabile de trai pentru râme.


 
De luat în considerare:
• Pășunile permanente sunt ideale pentru râme. Ele oferă volume mari de materie organică ce provine din frunze și rădăcini. Resturile vegetale în pășune și bălegarul de la animalele care pasc reprezintă, de asemenea, surse bune de materie organică.
• Rotația diversificată a culturilor cu prezența culturilor cu rădăcini adânci (bogate în trifoi) sau a îngrășămintelor verzi, precum și diverse resturi de culturi agricole reprezintă baza unei bune populații de râme. Rotația pășunii cu culturi agricole permite sporirea nivelurilor de materie organică și a numărului de râme.
• Îngrășămintele verzi sunt cultivate pentru producerea unui volum mare de biomasă și sunt încorporate în sol în stadiul de biomasă maximă, pentru a furniza materie organică, care va aduce beneficii culturilor agricole ulterioare. Culturile mai pot fi păscute sau cosite și apoi lăsate la suprafață pentru descompunere.
• Miriștea de culturi agricole reprezintă o sursă importantă de materie organică. Arderea miriștii distruge materia organică în straturile superioare ale solului, ceea ce afectează râmele de la suprafață. În mod ideal, miriștea trebuie lăsată să putrezească la suprafață, iar cultura agricolă ulterioară este semănată direct în miriște, utilizând practici no-till sau lucrări minime.
• Stratul de acoperire a solului, precum pășunea sau miriștea, reduce evaporarea apei din sol, menținând solul umed. Stratul de acoperire cu materie organică mai ajută la reducerea efectului fenomenelor climatice extreme, adică a căldurii și a înghețului.
• Întrucât humusul menține umiditatea în sol, conținutul sporit de materie organică în sol tot contribuie la crearea unor condiții de trai mai echilibrate pentru râme.
• Pajiști de iarbă și trifoi de 2 ani în cadrul rotației culturilor regenerează substanțial populațiile de râme. Trifoiul peren este mai benefic decât pășunile din specii graminee cu durata de un an.
 
Minimizarea presiunii aplicate solului și a compactării acestuia
Râmele au nevoie de un sol optimal de bine aerat și afânat. Compactarea solului are consecințe negative asupra populațiilor de râme, altor organisme din sol și, în general, asupra proceselor biologice din sol. Râmelor le este dificil să sape galerii prin sol puternic compactat. De aceea, compactarea solului trebuie să fie evitată sau, cel puțin, minimizată.
 
Examinați următoarele opțiuni
• Adaptarea echipamentului agricol pentru a menține la nivel minim presiunea asupra solului, în special prin reducerea presiunii în anvelope.
• La posibilitate, utilizarea unui echipament mai ușor. Cu cât mai ușor este echipamentul, cu atât mai mică este compactarea solului.
• Întrucât solurile umede au o sensibilitate mărită la compactare, cultivați doar solurile uscate, rezistente la greutate.
• Drenați sau faceți coame pe solurile arabile care tind să acumuleze apă.


 
Fertilizarea adecvată conform proprietăților solului și necesităților plantelor
Atât tipul, cât și cantitatea de îngrășăminte utilizate afectează populațiile de râme. De luat în considerare:
• O fertilizare adecvată și echilibrată este benefică și pentru culturi, și pentru râme.
• Gunoiul de grajd ușor compostat conține mai multă hrană pentru râme și, astfel, este mai potrivit pentru dezvoltarea râmelor decât compostul maturat.
• Îngrășămintele organice trebuie încorporate superficial. Resturile vegetale îngropate prea adânc dăunează râmelor, deoarece creează condiții anaerobe în timpul descompunerii.
• Din moment ce amoniacul din bălegarul lichid neprocesat este toxic și, respectiv, foarte dăunător – în special pentru râmele ce locuiesc aproape de suprafață în solurile înnămolite – dejecțiile lichide trebuie amestecate (astfel fiind aerate) și diluate înainte de aplicare.
• Bălegarul lichid trebuie să fie aplicat doar pe soluri cu capacitate înaltă de absorbție și nu mai mult de 25 m³ la hectar.
• Majoritatea râmelor preferă un pH al solului între 5,5 și 7,5. Pentru a asigura un pH optim al solului, în mod regulat trebuie să fie aplicat calcar, în funcție de nivelul pH.
 
Bibliografie: Râmele – arhitecții solurilor fertile. Importanța lor și recomandări pentru favorizarea lor în agricultură
loading ...