PRODUCĂTORII MOLDOVENI AU STABILIT PARTENERIATE ȘI RELAȚII COMERCIALE CU ANTREPRENORI DE LA CLUJ

30 apr 2024
La AGRIFOOD Partnership 2024 de la Cluj, producătorii de miere, fructe proaspete și confiate, legume proaspete și procesate din Republica Moldova au participat la o sesiune de business matchmaking („potrivire în afaceri”) cu antreprenori din România. De asemenea, au vizitat unități comerciale unde au avut loc discuții și s-au pus bazele unor eventuale parteneriate.
 
La Cluj, au fost apicultori și exportatori de miere din R. Moldova. Aceștia susțin că se orientează spre rețelele comerciale mici și distribuitori care i-ar ajuta să diversifice piața de desfacere. Este un aspect important pentru apicultorii noștri întrucât producția de miere a R. Moldova este încă mică pentru a putea pătrunde direct pe rafturile din marile supermarketuri.
 

Exportul de miere din țara noastră se face, în mare parte, în vrac, iar asta înseamnă că noi primim un preț mai mic. Suntem dependenți de procesatorii din Europa. Drept consecință a războiului din Ucraina, prețul mierii la export a scăzut mult. Nu este mai ieftină mierea în magazin, dar procesatorii europeni oferă un preț mai mic. Cel care suferă este, desigur, producătorul.
 
Scopul nostru trebuie să fie următorul: să ieșim la export cu mierea ambalată, destinată consumatorului final. Așa vom mări prețul pentru mierea noastră și vom dezvolta ramura apicolă. Pentru asta, suntem în căutare de distribuitori către rețele comerciale sau către alți consumatori. Noi, cu producție mică de miere nu putem face față cerințelor ce vin de la rețelele comerciale mari. Am discutat cu câțiva potențiali parteneri la Cluj și sperăm să fie cu succes, a declarat Vitalie Dolghieru, administrator „Vastdial & Co” SRL.  
 

Am văzut această ocazie ca o oportunitate. Cluj este mai aproape de porțile Europei, toate traseele spre Europa Centrală trec prin Cluj. Mai mult, ni s-a părut interesantă ideea de a cunoaște Clustere apicole de aici.
Putem spune că Moldova, cu mierea, deja este integrată în UE. Se exportă miere moldovenească pe piața UE. Avem ocazia la Cluj să analizăm piața, să facem un studiu de marketing și să facem pasul spre exportul produsului ambalat. Trebuie să depunem eforturi și să ne dezvoltăm, a declarat Vitalie Popa, Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova.

Țîgulea Viorel este reprezentant al companiei S.R.L. „Advanced Agro Solutions” pe care o administrează împreună cu cei 2 frați ai săi. Fermierii produc fructe, struguri și căpșune pe care le exportă în UE, inclusiv în România. Spune că astfel de evenimente unde pot interacționa cu distribuitori, procesatori, reprezentanți ai rețelelor comerciale sunt binevenite pentru agricultorii noștri.
 
 
Suntem axați mai mult pe producerea strugurilor de masă, a căpșunelor în spațiu protejat și export. exportăm produsele atât pe piața europeană, cât și în Rusia. La Cluj, suntem prezenți pentru schimb de experiență, conexiuni cu potențiali parteneri. Am avut discuții cu reprezentanți ai unei companii interesate de procesarea căpșunelor. Noi avem deja la Iași construit un depozit frigorific. Perspective de dezvoltare sunt, susține fermierul.
 
 
Una din vizite a fost la Grupul de companii Oncos. Unul dintre cei mai importanti producători și distribuitori de carne de pui și produse de panificație din România - cresc pui, au propriul abator, o fabrică de pâine, o fabrică de mezeluri. Deservește atât rețeaua proprie de 75 de magazine, cât și partenerii direcți. Unii antreprenori din R. Moldova deja colaborează cu magazinele grupului Oncos.
 

Scopul nostru este să extindem numărul de magazine până la 100 – în toate județele învecinate cu Clujul. Produsele dumneavoastră sunt prezente în magazinele noastre, de la diferite companii. Nu știu dvs ce vă propuneți, dar la noi ar fi loc de intrare pentru produsele dvs, a declarat Anca Bogdan, Director comercial Oncos
 
Evenimentul a fost organizat de European Business Association Moldova în colaborare cu Agenția de Investiții din Moldova și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova.
loading ...