Una din cele mai răspândite metode de acumulare a umidităţii în sol, este reţinerea zăpezii și a apei provenite de la topirea acesteia. În acest scop, se folosesc miriştea, făşiile tampon, valurile de zăpadă și altele. Pentru a reduce scurgerea apei pe suprafaţa solului se efectuează lucrarea solului pe direcţia curbelor de nivel, îndiguirea, lucrarea celulară a solului şi alte procedee.
La topirea timpurie a zăpezii și în cazul primăverilor secetoase și a verilor timpurii, o atenţie deosebită trebuie să fie acordată activităţilor de asigurare a acumulării umidităţii în sol. În faza de maturitate fizică a solului, primăvara devreme, selectiv trebuie de efectuat afânarea superficială a solului (boronirea cu boroana cu dinți) pentru toate suprafeţele, deoarece termenul agrotehnic pentru semănat ar putea să nu coincidă cu faza de maturitate fizică a solului.
Pe terenurile arate toamna reţinerea umidităţii în sol se efectuează prin grăparea arăturii cu grapa cu discuri. Acest procedeu asigură afinarea solul, nivelarea suprafeţei acestuia şi contribuie la reţinerea apei în sol.
Pe câmpurile lucrate din toamnă reţinerea umidităţii se efectuează cu maşini agricole de tip rotor sau cu grapele cu discuri cu unghiul de inclinare a discurilor de 150 grade la adâncimea de 3-4 см. Mărunţirea miriştii creează condiţii favorabile pentru reţinerea apei în sol.
Pentru prevenirea uscării stratului superficial de sol, după procesul de conservare a umidităţii, este necesar de efectuat tasarea cu tăvălugurile inelate. Acest procedeu asigură nivelarea suprafeţelor şi reduce evaporarea apei din sol. Cu cât este mai uscat stratul superficial al solului 0-5 cm, cu atât este mai mare conţinutul de bulgări în acest strat, cu atât mai mult este necesară efectuarea procesului de tăvălugire a suprafeţelor.
În timpul lucrărilor de primăvară a solului este obligatoriu să se asigure nivelarea maximă a suprafeţelor şi crearea unui strat superficial fără bulgări mari. Aceste măsuri ne vor asigura să păstrăm umiditatea în sol, să obţinem semănături uniforme şi să utilizăm mai eficient apa precipitaţilor din perioada de primăvara - vara.
Păstrarea fertilităţii solului pe terenurile agricole, în special pe terenurile arabile, este şi va fi o preocupare principală a agricultorilor. Actualmente nimeni nu poartă responsabilitate materială sau morală pentru distrugerea suprafeţelor terenurilor agricole din cauza formării rigolelor şi în special, pentru pierderea fertilităţii din cauza eroziunii.
Bibliografie: Ghid privind conservarea şi utilizarea raţională a umidităţii din sol.