S.A. „FLOAREA SOARELUI” ȘI „DANUBE OIL COMPANY” ȘI-AU SISTAT ACTIVITATEA

26 mar 2024
Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea S.A. „Floarea Soarelui” din Bălți, și-a sistat activitatea. Nu mai activează nici compania „Danube Oil” din Giurgiulești. Motivul invocat de administrația fabricii este situația de pe piața locală de semințe de floarea-soarelui, dar și cea de pe piața globală a uleiului, scrie Mold-Street.

Compania susține că nu reușește să procure cantități suficiente de semințe de floarea-soarelui de pe piața locală și nici nu poate importa pentru că mecanismul de licențiere a importului introdus în octombrie 2023 practic nu funcționează.
 
Am staționat 20 de zile în ianuarie 2024. Acum, fabrica din Bălți iarăși staționează, la fel și fabrica „Danube Oil” din Giurgiulești. Aceasta pentru că nu reușim să procurăm cantități suficiente pe piața Republicii Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obținem dreptul de a importa cantități mai mari de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licența, a declarat Stela Ostrovețchi directoarea întreprinderii S.A. „Floarea Soarelui”.
 
Potrivit Stelei Ostrovețchi, întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de 1000 t pe zi de semințe de floarea-soarelui. Respectiv, pentru a funcționa în continuare, sunt necesare cantități mai mari pe care nu le poate achiziționa în Moldova.
 
Conform estimărilor noastre, pe piață au mai rămas doar circa 100.000 de tone de semințe de floarea-soarelui. Unii agricultori nu vor să vândă acum la prețul de pe piață și vor să păstreze semințele, în speranța că la vară prețurile vor crește. Noi nu putem să îi obligăm să vândă, adaugă Stela Ostrovețchi.
 
De cealaltă parte, Asociația Forța Fermierilor susține că pe piața Republicii Moldova ar fi cantități foarte mari de semințe de floarea-soarelui, dar acuză procesatorii și în special grupul Trans Oil din care face parte și S.A. „Floarea Soarelui” din Bălți că nu vor să ofere prețuri adecvate.
 
De exemplu, în prezent S.A. „Floarea Soarelui” din Bălți cumpără semințe de floarea-soarelui la un preț de 6,754 lei tona, iar Trans Oil Refinery din Ceadâr Lunga - la prețul de 6,947 lei pentru o tonă.
 
Nu putem oferi un preț mai mare. Prețurile pe care le oferim sunt la nivelul regiunii Mării Negre dacă plătim mai mult pentru semințe atunci va crește și prețul uleiului iar dacă uleiul va fi mai scump nu vom putea face exporturi puteți face și o analiză și veți vedea că prețurile pe care le oferim oscilează și au fost mai mari dar și mai mici, Susține șefa fabricii „S.A. „Floarea Soarelui”.
 
Staționarea celor două fabrici semnifică pierderi foarte mari pentru economia Republicii Moldova. Acestea au peste 1000 de angajați care astfel sunt trimiși în șomaj tehnic, în plus, ele asigură circa 90 % din exporturile de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat deocamdată informațiile.
loading ...