TRATAMENTUL SOLULUI CU VAR. Când se recomandă, beneficii

21 dec 2023
De multe ori, solurile prezintă lipsă de calcar, având caracter acid. Această aciditate, adică cantitățile crescute de acizi, inițiază diferite procese, independent de tipul solului. Totodată, există soluri care, deși nu prezintă o aciditate crescută, au un conținut scăzut de calcar. Fără ameliorarea solului, plantele sunt afectate mai rapid de secetă. Vedeți în acest material 10 motive care susțin tratamentul cu var.
 
1. Pentru că solul se compactează, crusta formată se crapă
Solul rigid și cu deficiențe de calcar se poate compacta până la o adâncime de 30-50 cm. În cazul unui sol argilo-nisipos, acest fenomen provoacă compactarea și crăparea unui strat de 5-10 cm. Din această cauză, capacitatea solului de a asimila și furniza apă scade semnificativ. Solul, deseori lipsit de aer, devine inactiv și nu leagă azotul, iar materia organică nu se descompune.
 
2. Pentru că plantele au deficiență de calciu
Lipsa de calciu instalată în stratul superior al solului, la o adâncime de 20-40 cm, este resimțită și de către plante. Dezvoltarea rădăcinilor este încetinită, tulpinile sunt subțiri. Completarea calcarului trebuie avută în vedere nu numai în cazul culturilor legumicole și a livezilor, ci și în cazul culturilor intensive de câmp. Putem doar să visăm la recolte bogate în fiecare an, dacă sprijinul solurilor și plantelor noastre, calciul, dispare.
 
3. Pentru că materiile nutritive nu sunt utilizate
Deja la un sol puțin acid, asimilarea azotului și a fosforului administrat se reduce semnificativ. Prețul substanțelor fertilizante crește rapid, de aceea este recomandat să avem în vedere ca plantele să și poată să le asimileze. Din acest motiv, nivelurile de calcar trebuie completate anual în doze de 100-150 kg/ha dacă dorim ca materiile nutritive NPK administrate în doze de 500-800 kg/ha să fie asimilate în proporție de 70-80%.
 
4. Pentru că solul poate acumula substanțe toxice
O problemă din ce în ce mai frecventă este că plantele tinere, de 1-2 luni suferă, și pare că duc lipsă de materii nutritive. Stratul superior de 10-15 cm al solului este uscat, și este deja într-atât de acid, încât nivelul unelor elemente devine aproape toxic. În cazurile amintite putem observa situații de „otrăvire” cauzate de mangan, aluminiu sau sodiu. Această situație blochează planta, iar până nu apar niște precipitații abundente și un pic de căldură, planta nu va putea soluționa situația.
 
5. Pentru că cultivăm rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz
Dacă dorim să realizăm culturi mai dezvoltate și mai sustenabile decât cele actuale, atunci trebuie să administrăm o cantitate de var de două-trei ori mai mare decât cea utilizată momentan. Varul a fost spălat complet din straturile superioare ale solurilor, iar rotația culturilor s-a modificat. Dacă administrăm var doar pentru plantele cu necesar ridicat de calciu (rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz), și atunci ar fi necesar efectuarea tratamentului cu var a 300-400 de mii de hectare anual, cu cantități de 300-500 kg/ha.
 
6. Pentru că rădăcinile plantelor se dezvoltă la adâncimi reduse, și planta nu primește suficient calciu
O consecință a condițiilor meteorologice tot mai extreme este seceta extinsă până la nivelul straturilor mai adânci ale solului. Plantele noastre caută apa și materiile nutritive până la o adâncime de 10-40 cm. Din acest motiv, în cazul calciului – care este materia nutritivă asimilată în cea mai mare cantitate după azot și potasiu– trebuie să ne străduim ca cantitățile din straturile superioare să fie ușor accesibile pentru plante.
 
7. Pentru că solul conține cantități mari de sodiu și magneziu
Solurile de șes au un conținut ridicat de sodiu, iar cele de câmpie, atât de sodiu, cât și de magneziu. Aceste elemente sunt capabile de a îndepărta alte elemente de importanță vitală, dar mai și compactează și aglomerează solurile. Carbonatul sau oxidul de calciu, iar în unele cazuri, sulfatul de calciu au capacitatea de a combate aceste elemente, susținând capacitatea solului de a fi cultivat.
 
8. Pentru că avem ploi torențiale
Schimbările climatice nu numai că vor cauza încălziri grave, dar, așa cum observăm, și perioade secetoase lungi urmate de ploi torențiale. În cazul solurilor compactate, precipitațiile căzute în volum crescut nu se pot infiltra spre straturile mai adânci, și solul productiv va fi dus de apă. În zonele mai ridicate va rămâne un sol nefertil, iar în zonele joase se va forma un strat nămolos, cu un substrat cu conținut ridicat de materii organice, și cu deficiență de calcar.
 
9. Pentru că nu plouă cu lunile
În perioada secetoasă îndelungată ar fi necesară acoperirea solurilor – chiar și cu resturi vegetale – ca vântul, prezent încontinuu, să nu usuce solurile în adâncime. În cazul solurilor poroase, cu un conținut mai bun de calcar, capilarele prin care apa se ridică din adâncime rămân deschise. Rădăcinile plantelor nu trebuie să străpungă un strat dur ca să ajungă la apă.
 
10. Pentru că putem completa și calciul, și sulful
Un material modern de ameliorare a solului, care să corespundă așteptărilor actuale, conține pe lângă calciu și alte substanțe nutritive utile. Calciul este un important factor de reglare a structurii solului, dar și completarea sulfului trebuie soluționată la nivelul fiecărei plante, ca și cea a fosforului. De aceea, se recomandă să ameliorați solurile și, totodată, să completați și sulful în cantități mari.


Sursa: Agroinfo.ro
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...