Pentru cel puțin 2 ani după plantare, va trebui să acordați o atenție deosebită udării, hrănirii, tăierii și plivirii. Acest lucru va minimiza potențialul de apariție a problemelor comune ale plantelor de Tuia.
Citește și: CUM SĂ PLANTEZI UN GARD VIU DIN CHIPAROSUL LEYLANDII
Cu o îngrijire adecvată în toamnă și cu operațiunile necesare pregătirii plantei pentru iarnă, îi veți asigura condițiile necesare pentru o iernare reușită. Iată la ce ar trebui să acordați atenție:
- 1 - Nutriția plantelor.
- 2 - Stimularea sistemului radicular.
- 3 - Udarea.
- 4 - Tăierea.
Nutriția
În toamnă, ar trebui să opriți hrănirea plantelor cu azot. Acest îngrășământ stimulează formarea lăstarilor tineri. Până la începutul frigului, nu vor avea timp să devină mai puternici și pot muri. Îngrășămintele organice sunt o alternativă de utilizare pe tot parcursul anului inclusiv în perioada de toamnă.
Citește și: GARD VIU DE TRANDAFIRI. Soiuri potrivite, sfaturi pentru îngrijire
Pe lângă faptul că descompunându-se eliberareză nutrienţi, îngrășământul organic îmbunătățește structura solului și sporește capacitatea acestuia de a menţine apă și nutrienţi, pe termen lung, ele vor crește sănătatea și fertilitatea solului.
Dezvoltarea rădăcinilor
Principalul element prin care plantele își asimilează nutrienții, sunt rădăcinile. În special în perioada de iarnă, pentru o iernare mai stabilă a plantelor acestea au nevoie să fie suficient de dezvoltate încât să asimileze cât mai mulți nutrienți. Un fertilizant organic va asigura dezvoltarea rădăcinilor și o asimilare mai bună a apei.
Udarea
Tufa de conifere iubește umiditatea, dar rețineți că excesul va duce la descompunerea rădăcinilor. Deci plantele ar trebui udate din abundență, dar nu în exces, plantele nu trebuie inundate, de preferabil ar fi ca udarea să se facă regulat la 2-3 zile în cazul lipsei de precipitații.
Tăierea
Tăierea este o altă acțiune necesară toamna pentru îngrijirea coniferelor. Le oferă o dezvoltare sănătoasă dar și un aspect plăcut. Este foarte important să nu exagerați atunci când le tăiați. Dacă le expuneți foarte mult, atunci nu va avea timp să-și revină și s-ar putea să nu reziste bine frigului din iarnă.
Tăierea este necesară, în primul rând, pentru a îndepărta lăstarii uscați și bolnavi. Tăierile neefectuate la timp, pot duce la uscarea întregului tufiș.
Dacă apar ramuri ușor îngălbenite sau uscate, îndepărtați-le imediat. Condiția principală pe care trebuie să o respectați atunci când tăiați plantele este vremea uscată și o temperatura a aerului de la +4 grade.
Tuia este considerată o coniferă rezistentă la îngheț. Excepție fac soiurile decorative și arbuștii plantați recent, care nu au avut încă timp să-și crească rezistența. După îngrijirea corespunzătoare a arbuștilor în toamnă, este necesar să o pregătiți pentru iarnă.
Încălziți solul prin mulcire. Pentru a face acest lucru, săpați lângă trunchiul plantei, îndepărtați toate buruienile și așezați materialul de protecție. Ca mulci se potrivește: compost, gunoi de grajd, frunze uscate, paie. Înălțimea stratului de izolație poate ajunge de la 10 până la 30 cm.
Izolați tufișurile. Ridicați ramurile plantei în sus, apăsându-le pe trunchi și fixându-l cu un fir sau o frânghie. Puneți o pungă cu tonuri deschise deasupra tufișului: fotosinteza are loc pe tot parcursul anului, astfel încât planta are nevoie de o sursă constantă de lumină solară, altfel se poate îngălbeni.
Folosiți recipiente de plastic de 5 litri pentru a adăposti un copac tânăr. Tăiați fundul sticlei și puneți-l deasupra coniferului.
Prevenirea arsurilor scoarței este o altă acțiune importantă în îngrijirea tufelor de Tuia și pregătirea acestora pentru iarnă. Pentru a face acest lucru, începând cu 15 februarie, din partea unei surse active de lumină solară, instalați scuturi lângă copac. Este necesar să îndepărtați la timp stratul protector altfel acesta va contribui la crearea efectului de seră. Acest lucru, la rândul său, poate duce la moartea arbuștilor.
Sursa: GrădinaBio