VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022
Responsabilii de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova s-au întâlnit astăzi cu Directorul Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander. Întrevederea a vizat colaborarea eficientă desfășurată în cadrul parteneriatului dintre cele două instituții pentru facilitarea comerțului din Republica Moldova.
 
Serviciul Vamal al Republicii Moldova este susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în eforturile sale de modernizare, digitalizare și ajustare a practicilor operaționale pentru a corespunde prevederilor acordurilor internaționale, în special Acordul de Asociere cu UE/DCFTA și Acordul de Facilitare a Comerțului al OMC, a spori transparența și eficiența în relația cu mediul de afaceri și cetățenii, și pentru a simplifica accesul produselor autohtone pe piața europeană.
 
Pe parcursul ultimilor cinci ani, cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a făcut șapte pași majori pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE/DCFTA, astfel contribuind considerabil la facilitarea comerțului internațional al țării. A fost creat primul și cel mai comprehensiv Portal de Informații Comerciale (www.trade.gov.md) care permite mediului de afaceri național și internațional să acceseze rapid, detaliat și transparent informațiile necesare pentru importul și exportul de mărfuri în/din Republica Moldova; a fost modernizat noul website al Serviciului Vamal (www.customs.gov.md) pentru a facilita accesul rapid la informațiile operaționale și necesare colaborării Serviciului Vamal cu mediul de afaceri, cu publicul larg, massmedia, alte instituții guvernamentale și partenerii de dezvoltare.
 
De asemenea, a fost creat, în baza Centrului Unic de Apel al SV, un instrument important prevăzut de AA/DCFTA și AFC-OMC – Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova, disponibil 24/24. A fost elaborată și pusă în funcțiune procedura electronică TIR-EPD – Pre-Declarația Electronică TIR care reduce timpul de procesare a documentației de însoțire a mărfurilor în punctele de trecere a frontierei și astfel reduce din efortul și timpul valoros necesar pentru dezvoltarea afacerilor și circulația comercială a mărfurilor.
 
A fost elaborată și implementată versiunea electronică a borderoului de transport – e-Borderoul de Transport, o soluție IT care a digitalizat complet procedura necesară pentru tranzitul intern de mărfuri între posturile vamale și astfel a transparentizat activitatea și a redus timpii operaționali. Au fost elaborate proiecte legislative și studii necesare pentru facilitarea comerțului și îmbunătățirea parametrilor de circulație a mărfurilor prin punctele de trecere a frontierei. A fost elaborată versiunea electronică a programului AEO. E-AEO (Agent Economic Autorizat) va permite nu doar reducerea timpului, excluderea documentației pe suport de hârtie și reducerea interacțiunii directe cu funcționarii vamali dar va oferi și o soluție strategică de conformare cu standardele internaționale AEO și posibilitatea de a face schimb de date cu instituții vamale din alte țări cu scopul de a obține recunoașterea reciprocă a Programului AEO.
 
„Suntem mulțumiți de colaborarea noastră de succes care a rezultat în relații puternice de parteneriat și care, sperăm, să se aprofundeze în viitor. Apreciem posibilitatea de a avea această întrevedere pentru a afla mai multe despre noile priorități ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova (SV) și eventuale domenii de colaborare. Întâlnirea de astăzi și ulterioarele oportunități mai sistematice de interacțiune ne vor permite să extindem colaborarea noastră în domeniile cheie”, a declarat în cadrul discuției dl Hocklander, Directorul Misiunii USAID Moldova.
 
Igor Talmazan, Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova le-a mulțumit reprezentanților USAID Moldova pentru asistența acordată în atingerea unora dintre principalele obiective orientate spre modernizarea instituției și digitalizarea procedurilor vamale, afirmând că „echipa Serviciului Vamal va depune tot efortul pentru a valorifica în continuare oportunitățile acestui parteneriat, astfel încât rezultatele înregistrate să fie resimțite atât de agenții economici, cât și de fiecare cetățean.”

poza:radiochisinau.md
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI A FOST INCLUS ÎN LISTA PRODUSELOR DE PRIMĂ NECESITATE

18 mai 2022

SISTEMELE CENTRALIZATE DE IRIGARE VOR FI MODERNIZATE. Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la unele acte normative

18 mai 2022

AM AJUNS SĂ O VEDEM ȘI PE ASTA: Benzina a depășit pragul de 30 de lei

18 mai 2022

UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI DIN ȚARĂ A SCUMPIT PÂINEA. Urmează majorări și la alte fabrici

18 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022
Știri recomandate

SECTORUL EDCUCAȚIONAL AGRICOL are nevoie de revigorare în procesul de pregătire a forței de muncă

25 feb 2022

NOI OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE A AGRICULTURII. USAID va contribui la revitalizarea horticulturii și a sectorului zootehnic

21 oct 2021

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI

Succesele unui parteneriat

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

loading ...