Producători de alun din mai multe țări ale lumii au participat recent la Conferința Internațională „ALUNUL LA 360°”, organizată de Compania EUROALUN SRL în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova (FARM). Experți din Georgia și Italia, prima fiind în top V la exportul de alune din lume, iar ultima – destinația spre care R. Modova exportă cea mai mare cantitate de alun, au oferit informații fermierilor de la noi despre ultimele tehnologii care ar face acest produs unul competitiv pe piață.
Prezenți la eveniment, producătorii de alun au menționat că deși este un produs relativ nou în horticultură, ei sunt gata pentru extindere și modernizare.
ALUNELE DEVIN TOT MAI CĂUTATE ÎN LUME
Mihail Sclifos din Criuleni a plantat prima livadă în 2015 pe un teren de 12 ha.
„Sunt printre primii cultivatori și deocamdată realizez produs pe piața locală. Trebuie să vă spun că totul depinde de soi și eu am optat pentru cele italiene, acum reușesc să adun per plantă cca 1,5 – 2, 5 kg. Ca să modernizăm livada, e nevoie inițial de cca 3-4 mii euro”, a relatat dl Sclifos.
Alexandr Perjan, administrator Compania EUROALUN, a subliniat că au efectuat un studiu, în urma căruia R. Moldova este capabilă să cultive până la 50 mii tone de alune pe an. În plus, compania acordă suport tehnic și organizează pentru cultivatori InfoTour-ul „Drumul Alunului” în țările unde această cultură este una de nișă și aduce profit.
„Noi avem producători care dețin cca 100 ha de alun, iar plantațiile ocupă în total cca 1 000 ha”, a subliniat dl Perjan.
Ruslan Basoc din Milești, Nisporeni, a mers în această călătorie în Italia, după care a decis să planteze și el o livadă de alun.
„Acolo am văzut producători care dețin și peste 1 500 ha de alun. Eu vreau să mă extind, anul acesta am deja prima roadă, câte un fruct pe plantă, dar chiar și așa, e o mare bucurie”, a povestit fermierul.
Vasile Pojoga, manager proiect FARM a îndemnat tinerii să investească în această cultură, pentru că există cerere pe piața mondială și ar putea beneficia și de subsidii din partea statului, având statut de horticultor.
Aproape totul despre alun vedeți în filmulețul realizat de AgroMedia.