ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAŢIEI: ANSA face apel către populație de a fi solidară în lupta împotriva foametei şi a sărăciei

18 oct 2021
În fiecare an, la data de 16 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Alimentaţiei. Este una din cele mai sărbătorite zile din calendarul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură (FAO), fiind celebrată în 150 de țări.

Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiune a Organizației pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), desfășurată la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979.

Prin instituirea aceastei zile se urmărește creșterea gradului de conştientizare a populației asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, promovarea solidarității naţionale şi internaţionale în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.
 
Ziua Mondială a Alimentației a fost marcată printr-un eveniment global, desfăşurat la Roma, în 15 octombrie. Reuniunea a avut ca temă transformarea sistemelor agroalimentare pentru a se asigura că populaţia globului are acces la alimente suficiente, accesibile, sigure şi nutritive pentru a duce o viaţă activă şi sănătoasă.
 
„Acțiunile noastre sunt viitorul nostru” este tema Zilei Mondiale a Alimetației din acest an și face apel ca fiecare să fie un erou alimentar care să contribuie la transformarea sistemelor agroalimentare pentru „O producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună” fără a lăsa pe nimeni în urmă.
 
Rolul fiecărui om este de a influența ceea ce se produce, prin creșterea cererii pentru alimente nutritive și, în același timp, de a menține sustenabilitatea în acțiunile zilnice, în primul rând, prin reducerea pierderilor și a risipei de alimente.

O altă responsabilitate a oricărei persoane este de a promova creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța unui stil de viață sănătos și durabil. Căci succesul în atenuarea schimbărilor climatice, a degradării mediului și menținerea bunăstării în general, depinde de acțiunile fiecăruia în parte.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu un îndemn către populație să manifeste solidaritate în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei prin reducerea pierderilor și a risipei alimentare.

În contextul în care, un sistem agroalimentar durabil este unul în care există alimente suficiente, nutritive și sigure pentru consum.
 
 
loading ...