AFACEREA CU IEPURI NEOZEELANDEZI – COLAC DE SALVARE PENTRU SOȚII AFANASIEV. Anul trecut, au crescut peste trei mii de urechiați

16 jan 2023
Soții Afanasii din Zâmbreni cresc iepuri de mai bine de 6 ani. Au început din necesitatea de a-și întreține familia și din pasiunea pentru animale. Deși ambii muncesc în domeniul construcțiilor, deseori se întâmplă să rămână fără lucru, astfel mica lor afacere cu iepuri este colacul salvator, transmite AGROMEDIA, cu referire la Jurnal TV.

Iepurii sunt ființe sensibile și necesită o îngrijire specială, afirmă Ion Afanasii. Astfel, prima activitate de la început de zi este pregătirea hrănii pentru urecheați.

Am încercat să cresc mai multe rase: berbec german, california, flander. Nu toate au fost pentru mine, de aceea am hotărât să cresc această rasă, neozeelandez. Eu la reproductivitate câștig. La patru luni, femela deja are micuți, iar la un flander trebuie să aștepți un an, spune bărbatul.

În prezent, soții cresc în jur de 200 de iepuri neozeelandezi. Fiecare are și un document pe care este indicată toată informația despre urecheat: data nașterii, cine au fost părinții.

Pentru ca iepurii să se dezvolte și să crească sănătoși este necesar să aibă mereu la dispoziție un dispozitiv care mereu le asigură cu apă proaspătă.

Apa vine de la centrală, se ridică în vas și pe linie vine la fiecare animal, povestește antreprenoarea.

Noi, uneori, iarna nu avem de lucru. De aceea ne-am gândit ca să facem ceva să avem un venit, să avem cu ce achita facturile. Acesta este al doilea lucru pentru noi, afirmă Ion Afanasii.

În 2020, peste 200 de iepuri au murit din cauza hranei necalitative. De atunci, soții Afanasii preferă să pregătească singuri hrana.

Am cumpărat moara, granulator, așa noi vedem și știm ce punem în mâncarea iepurilor. Am avut pierderi, dar ne-am luat în mâini și încet, încet am umplut cuștile înapoi. Eram distruși. Ne-am gândit să ne oprim, dar este greu și dureros pentru că am investit mult. Nu este o afacere mare, dar pentru familia noastră ajunge, spune Tatiana Afanasii.

Pe parcursul anului trecut, soții Afanasii au reușit să crească și să întrețină peste trei mii de iepuri.
 
 
loading ...