AGRICULTURA DIGITALĂ ACUM ȘI PE DEALURILE DE LA CIUCIULENI. Cunoaște istoria de succes a tânărului Ion Tașcă

05 jul 2021

Satul Ciuciuleni din raionul Hâncești se află la doar 55 km de Chișinău. Conform statisticii, aici locuiesc puțin peste patru mii de persoane. Încă acum cinci ani în tot satul erau doar vreo 300 de calculatoare, însă astăzi anume aici “se reconstruiește” treptat gospodăria lui Ion Tașcă și a familiei sale, care este administrată aproape în totalitate printr-o aplicație mobilă. În drum spre un serviciu obișnuit la Chișinău, vezi într-o aplicație mobilă cum sunt prelucrate câmpurile tale, care este umiditatea solului de acolo și ce ar trebui să mai facă angajații în această zi. Ion Tașcă a obținut studii superioare în România, dar după absolvirea universității, a revenit acasă pentru a crea “ceva frumos” aici: împreună cu tatăl său, a început să se ocupe de agricultură “cu viziune în viitor”, anunță AGROMEDIA cu referire la portalul eufordigital.eu.
 
Ion știa încă din copilărie ce înseamnă agricultură. El își petrecea fiecare vară la Ciuciuleni, satul de baștină al părinților săi.
 
 “Bunelul a fost combiner, a lucrat cu tractorul. Am văzut încă în copilărie toată această tehnică agricolă, mă jucam cu ea. Îmi era foarte interesant”, își amintește Ion. Când s-a maturizat deja, a plecat în România să studieze medicina veterinară. Spre deosebire de mulți alți concetățeni, a reușit să revină acasă după ce și-a primit diploma. În 2016 se întoarce în Moldova, iar doi ani mai târziu, împreună cu tatăl, și-a lansat prima afacere. Adunând toate economiile, au înregistrat compania “Agro-Vet Consulting”, au achiziționat primul tractor, câteva hectare de pământ pe care au semănat grâu și au plantat viță de vie. Dar au decis imediat: cum era cândva – nu se poate. Continuând să lucreze în calitate de veterinar la o fermă din apropierea Chișinăului, Ion a început să-și dezvolte și să “digitalizeze” afacerea de familie.
 
“Noi am înțeles imediat că dacă facem totul în mod tradițional, înseamnă că trebuie să fim acolo mereu, 100%. Însă acest lucru nu are viitor. Și văd că și în specialitatea mea de bază trebuie să folosim ceva nou: este benefic”, povestește Ion. Și adaugă imediat: “Secolul trecut rămâne departe, în urmă”.
 
Ion a simțit necesitatea unor asistenți electronici și a început digitalizarea: compania a achiziționat o hartă electronică proprie cu imagini prin satelit în sistemul electronic Cropio.
 
Ion își gestionează afacerea prin telefonul mobil
 

“Acum eu pot să văd și de la calculator, și din telefonul mobil toate câmpurile, de la înălțime. Să-mi imaginez, cum pot fi consolidate terenurile separate, ce și unde să cultiv”, spune Ion, demonstrând terenurile sale pe ecranul telefonului mobil. Agricultorul poate vedea în acest program toate echipamentele care îi aparțin, unde se află acestea, ce traseu au parcurs și cât combustibil au consumat deja.
 
Ion spune că nu este vorba despre o “supraveghere” sau un control al angajaților. Astfel de aplicații contribuie la o mai bună organizare a muncii și la creșterea productivității întreprinderii.
 
“Totul poate fi monitorizat la distanță, procesul poate fi optimizat. Pentru că întotdeauna trebuie să ții mâna pe puls – ce se întâmplă, care este situația carburanților, dacă nu cumva s-a deteriorat ceva. Acest lucru permite să se calculeze costurile, să fie elaborat planul lucrărilor, să fie distribuite îngrășămintele”, povestește fermierul.
 
Treptat, ceea ce pentru Ion și familia sa a început ca o pasiune de care se ocupau în zilele de odihnă s-a transformat într-o adevărată afacere. În prezent, compania lor deține peste 100 ha de terenuri în diferite regiuni ale satului Ciuciuleni. Pe acestea se cultivă grâu, porumb, ovăz, floarea soarelui, struguri, care sunt comercializate companiilor de procesare direct de pe câmp. În aplicația mobilă, la fel ca și într-un joc la calculator, se văd deja trei tractoare și o combină.
 
Ion continuă să lucreze în calitate de veterinar la Chișinău și doar o dată la două-trei zile pleacă pe puțin timp la Ciuciuleni. Afacerea este în continuare una de familie: și tatăl fermierului se implică în toate inovațiile pe care le aplică fiul său.
 
“Să vă spun: el nu doar că este bucuros, ci chiar își dorește din ce în ce mai mult. Înțelege că fără noile tehnologii, noi nu putem merge mai departe”, afirmă Ion.
 
Orientat spre “economia digitală”, Ion a început aproape imediat să participe la diferite proiecte de instruire pentru afaceri. Astfel, el a ajuns și în proiectul Digital Upgrade, care s-a realizat în baza Tekwill cu susținerea USAID, a Suediei și a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului IMM (ODIMM).
 
Visul lui este să achiziționeze o dronă mare
 
Datorită Digital Upgrade, poate fi optimizată chiar și aplicarea îngrășămintelor și prevenită îmbolnăvirea plantelor. Astfel, aplicația prognozează ce boli ar putea fi în cazul unor anumiți factori climaterici: nivelul de umiditate, temperatura și vântul. Fermierii pot să stropească la timp culturile și să nu piardă recoltele.
 
Nu-i exclus că în curând, compania sa va avea nevoie și de un site pentru vânzări directe. Pe teritoriul întreprinderii a fost constuită deja prima seră, în care vor fi cultivate roșii, castraveți, căpșune, ardei dulci. Ion speră să ajungă cu aceste produse până la consumatorul final.
 
Imediat ce situația va permite, compania sa va achiziționa și o dronă mare: cu ajutorul acesteia, va fi posibilă irigarea terenurilor fără a implica tractoarele și fără prea mari cheltuieli pentru combustibil și resurse umane. Însă aceasta, în funcție de componente, ar putea costa de la 10 mii de euro până la 50 mii de euro.
 
“Deocamdată, o dronă mare este un vis pentru noi, dar ne-am dori ca acesta să se îndeplinească”, concluzionează Ion.
 
loading ...