JIM BOET: Prin digitalizarea fermei, poți mări producția de lapte, iar laptele înseamnă bani

12 jan 2024
Jim Boet este un olandez, care în 2012 a construit o fermă de vaci de lapte la nordul Moldovei. Astăzi, Jim administrează prima fermă digitalizată din țara noastră, cu un efectiv de 600 de animale, numărul cărora își propune să-l crească și mai mult. De asemenea, antreprenorul este deschis să ajute și alți fermieri moldoveni, care își doresc să aducă tehnologiile moderne în ferma lor zootehnică.
 
Acesta este robotul care împinge mâncarea mai aproape de animale. Lucrează și ziua, și noaptea. Am cumpărat această mașină pentru ca vacile să aibă mereu acces la hrană proaspătă. Asta influențează pozitiv atât sănătatea vacilor, cât și producția de lapte. Datorită acestui robot, avem în jur de 1 litru de lapte pe zi în plus de la fiecare vacă. În plus, facem economie de motorină pe care o utilizam pentru tractoarele care făceau această lucrare, povestește Jim Boet.
 
Cea mai mare problemă în Moldova este disponibilitatea forței de muncă. Fermierul, împreună cu soția sa, care este și partenera lui de afaceri, au ajuns la concluzia că, pentru a se dezvolta, trebuie să digitalizeze afacerea. Astfel, în ferma de la Goleni, Edineț, a fost adus robotul pentru hrănirea animalelor, un separator pentru dejecții, un soft pentru monitorizarea stării de sănătate a vacilor și lista va continua și cu alte achiziții, spune Jim.
 
Este un robot destul de scump, să fim sinceri, dar merită. Am calculat că undeva în 3-4 ani, aceste investiții se răscumpără. De ce vacile produc mai mult lapte? Când robotul trece, așa cum îl auziți probabil, emite un sunet pe care îl poți activa sau deconecta. Noi am decis să activăm sunetul fiindcă vacile reacționează la el. Dimineața nu veți vedea acest efect fiindcă am hrănit vacile. Dar în timpul nopții, când vacile dorm, ele aud acest sunet și vin să mănânce. Datorită faptului că mănâncă mai mult, vacile produc mai mult lapte. Acesta este, de fapt, secretul, susține antreprenorul.

Citiți și:  MONITORIZEAZĂ SĂNĂTATEA VACILOR DIRECT DE PE TELEFON. Cum? Vedeți AICI

Millstream Dairy S.R.L este prima fermă din țara noastră care a instalat senzori pentru vaci.
 
Fiecare vacă are o etichetă oranj, care transmite datele pe telefon și computer. Primesc date despre ce se întâmplă cu vacile, cum mănâncă, sănătatea lor, care vacă este în călduri și poate fi însămânțată. Și, desigur, programul nostru de management general. De fapt, aceasta este agenda mea de la fermă. Cu acești senzori, facem cu adevărat munca mai ușoară, povestește Jim.
 
Fermierul își propune să mărească efectivul de animale. În februarie la fermă va ajunge un camion cu încă 35 de vaci. Iar în mai – încă unul. A construit un grajd nou care va servi pentru procesul de muls.
 
Acest material a fost realizat cu suportul Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
loading ...