NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

13 oct 2021
15 octombrie marchează Ziua Internațională a femeilor din mediul rural. Iar cu această ocazie, în perioada 11-15 octombrie vom face cunoștință cu 5 femei din mediul rural care au reușit să dezvolte o afacere și o fac cu succes.

Una din femeile care gestionează o activitate în mediul rural și a reușit să combată stereotipurile de gen privind abilitățile de conducere a unei femei este Nina Rarancean.

Nina Rarancean este originară din satul Sărata Veche, Fălești, și chiar dacă toată viața a fost contabilă, iar limbajul cifrelor este cel mai bine posedat de ea, în urmă cu opt ani, a fost pusă în situația în care a trebuit să învețe o limbă nouă, pe cea a agriculturii.

Soarta a făcut-o agricultor

Nu a visat vreodată să ajungă în acest domeniu, însă, după moartea soțului a fost nevoită să-i preia activitatea. Nina este o luptătoare și nu s-a oprit în fața greutăților, lucru care a favorizat atașamentul ei față de munca pe care o face. Căci în scurt timp, a învățat să iubească și să accepte statutul de fermieră, mai ales că a avut și oameni care au susținut-o.”Eu am avut foarte mari privilegii. Soțul meu avea mulți prieteni, iar la început, când eu am preluat activitatea, mulți m-au ajutat. Am fost apreciată de cei din jur și niciodată nu cred că am fost discriminată. După primul an de activitate, când s-au văzut primele rezultate, s-au schimbat și viziunile consătenilor față de mine, ca agricultoare”, declară dna Nina.

Primul an a fost cel mai dificil, iar după ce a demonstrat întregii comunități că poate să facă față provocărilor, și-a asumat și mai multe. Antreprenoarea combină munca pe câmp cu cea de contabil. Dimineața, la răsăritul soarelui îmbracă haina de agricultor, iar pe parcursul zilei, se transformă în contabilă.

Fermiera are alături o echipă formată din 17 angajați, pe care a învățat să-i motiveze și mobilizeze.

„Într-adevăr, este mare responsabilitate. Ca să reușim să facem totul la timpul potrivit, alerg de dimineața până seara târziu. Am și un ajutor, mâna dreaptă a mea, care tot femeie e. Reciproc ne ajutăm, ne susținem, facem echipă bună. Probabil asta ne motivează să ne dezvoltăm și să facem față tuturor problemelor”, declară fermiera.
 
În prezent, deține 500 de hectare de pământ, pe care cultivă grâu, floarea-soarelui, porumb, mazăre, iar pe 181 de ha practică agricultura ecologică.Producția ecologică este afacerea viitorului

În această sferă a ajuns din dorința de a mânca sănătos, gustos și diversificat. Mai mult decât atât, dna Maria a înțeles că producția ecologică este afacerea viitorului:

„Am fost în vizită peste hotare și am rămas tare uimită de produsele lor agricole. Ale noastre sunt cu mult mai gustoase. Atunci m-am gândit că dacă produsele noastre sunt atât de gustoase, cele eco vor avea o valoare și mai mare.”

A întâlnit și greutăți în toți acești ani de activitate. Cea mai mare bătaie de cap o are cu utilajul și echipamentul agricol, dar nu se lasă bătută așa ușor. Ea știe că lucrurile se pot schimba doar dacă ai alături oamenii potriviți. Datorită acestora, poți să crești și tot din cauza lor poți și să pierzi.

Din păcate, cele două fiice nu doresc să se alăture afacerii pe care o dezvoltă. Una a plecat în Spania, împreună cu familia, iar cealaltă este deocamdată la Chișinău și ”tot e cu gândul la străinătate”. Acesta este motivul care o face pe Nina Rarancean să se oprească la cele 500 de ha pe care le administrează.Trebuie să știi ce vrei și să te ții de asta

Dincolo de provocările pe care le întâlnește în fiecare zi, Nina este o luptătoare și le încurajează pe toate femeile să-și urmeze scopurile, să creadă în ele și să muncească.

„Cine se trezește mai dimineață, mai departe ajunge. Important este să știi ce vrei și să te ții de asta, să dezvolți tăria de caracter, iar lucru pe care l-ai început, să îl duci până la bun sfârșit. Nu vă avântați după suprafețe mari de teren. Este suficient să ai două sere, dar dacă îți planifici corect activitatea, te poți extinde și dezvolta afacerea”, este sfatul antreprenoarei.

Nina Rarancean este Membră a Consiliului de Administrare a Federației Agricultorilor din Moldova ”FARM”, a participat în cadrul Școlilor de Câmp, unde terenurile ei au fost utilizate ca loturi demonstrative.
 
Sursa: agrofarm.md
 
Top știri

DIN BANII ADUNAȚI ÎN ȘASE ANI PESTE HOTARE, au cumpărat un lot de pământ și au plantat o livadă de prune. Povestea de succes a familiei Dercari din Sângera

27 oct 2021

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

07 oct 2021

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021

FLORILE CĂTĂLINEI PENTRU CURTE ȘI GRĂDINĂ. „E o afacere de familie în devenire, vrem să ne extindem. Dorim să fim florari veritabili”

24 sep 2021
Știri recomandate

VIDEO: FERMA ECOLOGICĂ - recomandări de planificare şi proiectare

21 oct 2021
Din aceiași categorie

AFINELE, “AURUL” DE LA PITUȘCA. Familia Zaharia cultivă minunatele pomușoare și vrea să își extindă afacerea

14 jul 2021

DOI FERMIERI DIN NORDUL ȚĂRII ÎN TOPUL “OMUL ANULUI 2020”. Cunoaște-i pe câștigători AICI

24 mai 2021

MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021

EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

loading ...