ȘI-AU DESCHIS PROPRIA FERMĂ CU 80 DE MII DE PUI ÎN ITALIA. Istoria soților Pădure, AICI

26 mai 2023
Au emigrat cu 13 ani în urmă în Italia, iar acum gestionează o afacere în care au investit peste 1 milion de euro. Este vorba despre soții Vladislav și Ludmila Pădure, care și-au înființat o fermă cu peste 80 de mii de pui.

A început totul acum 10 ani. Cu ajutorul familiei și susținerea celor dragi am reușit să ajungem unde suntem astăzi. Aici era totul vechi, noi am renovat încăperea în care creștem azi puii. Avem la fermă 1,5 hectare de pădure, 4400 m2 de capanoame în care ținem puii, mai exact sunt 5 încăperi special create pentru creșterea păsărilor, povestește Stanislav Pădure.

Pentru a-și pune pe roate propria afacere, soții au luat împrumut de la bancă și au mai obținut un grant de 340 de mii de euro de la statul italian.

Înainte de a deschide propria afacere a muncit 10 ani în acest domeniu. Începutul a fost foarte greu, până am obținut resurse să ajungem la sistemele moderne și spațiile dotate cu toate cele necesare.

Pentru a câștiga grantul, am cultivat 2 hectare de cartofi, trebuia să avem ore muncite în agricultură. Am luat 7 hectare de pădure în munți la fel pentru a acumula punctajul necesar pentru obținerea grantului, spune antreprenorul.

Ferma familiei Pădure este una de ultimă generație, cu toate procesele tehnologizate și strict monitorizate.

Avem la ușa de la intrare în încăperea unde stau puii un spațiu special prin care trecem pentru a ne dezinfecta picioarele. De circulația aerului răspunde un mini compiuter. El pornește ventilatoarele, închide sau deschide ferestrele și lumina. Avem strict ținută sub control temperatura, umiditatea, oxigenul. De asemenea, avem toată informația despre cantitatea de hrană pe care au mâncat-o puii zilnic, cât cântăresc. Astfel, de pe acest monitor putem vedea tot ce se întâmplă ăn încăperea puilor non stop.

Sistemul de încălzire este pe apă. În încăpere menținem temperatura de 28 de Grade, în primele zile chiar 32, 33 de Grade. altfel, startul de creștere nu este bun, mănâncă rău, cu cât este mai cald, cu atât mai bine pentru pui. Apoi, începând cu ziua a 5-a, scădem temperatura cât 0,5 grade zilnic.
 

Pentru moldovenii care își doresc să deschidă o afacere peste hotare, dar nu au curaj, Ludmila Pădure spune:

Le doresc succes. Dar, trebuie să știe că e nevoie de foarte multă muncă și desigur, bani, susținere. Încercați, altfel nu poți să știi dacă vei reuși sau nu. Astăzi îți merge, mâine nu prea, dar încet evoluăm. Cu încredere în Dumnezeu și în forțele proprii, sigur reușești, spune antreprenoarea.

În Italia emigrat pentru prima dată Ludmila, în 2009, după 6 luni, a venit și soțul. Aveau un lucru decent și în Moldova, dar am vrut să schimbăm ceva în viața lor, să realizeze ceva pe cont propriu, spun soții Pădure. Ludmila a muncit 3 ani într-o casă de bătrâni. Vladislav a lucrat în agricultură. Tot timpul însă și-au dorit propria afacere și au reușit!
 
loading ...