ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ: „Tot ce producem irigăm. Așa obținem și calitate, și cantitate”

27 dec 2023
Primul producător de căpșune din Republica Moldova care a obținut certificările GLOBALG.A.P și GRASP; deținătoarea unei ferme verticale pentru producerea verdețurilor ecologice; producătoare de prune, care ajung să fie comercializate în lanțurile de magazine din Europa – toate sunt despre Zinaida Plămădeală, o tânără antreprenoare, pasionată de agricultură și de inovațiile din acest domeniu.
 

Sistemele de irigare ne asigură roada în fiecare an”

Zinaida a reușit să înregistreze rezultate frumoase inclusiv datorită faptului că face agricultură modernă, ține pasul cu cerințele timpului și tehnologiile inovaționale. Toate acestea necesită investiții, dar altfel nu putem menține constant cei doi piloni ai succesului: cantitate și calitate, spune agricultoarea. Zinaida face parte din cadrul a două companii: Berries Group, care se ocupă de creșterea căpșunelor și PDG Fruct, care crește fructe. Tot ce se produce în cadrul ambelor companii se irigă. Este membră a Asociației Utilizatorilor de Apă din regiune și asta îi facilitează accesul la apa pentru irigare, care este pompată din râul Prut. Anual, utilizează mii de metri cubi de apă pentru care plătește în jur de 6 lei/m3.
 


Pentru căpșunele din câmp deschis, am instalat sistemul de irigare prin aspersiune. În sere, stolonii de căpșuni sunt plantați în saci cu substrat de cocos, perlit sau torf. Aici, avem instalat un sistem mixt: sistem de irigare prin picurare, conectat cu un nod de fertigare. Astfel, asigurăm și necesarul de apă la rădăcina plantelor, dar și de substanțe nutritive. Aici, avem posibilitatea să gestionăm porționat irigarea. Este un aspect care ne permite și să economisim apa și fertilizanții, administrând în cantități necesare, individual pentru fiecare porțiune.
 
Sistemul menționat mai sus, funcționează în tandem cu un alt sistem de irigare, prin micro-aspersiune. Instalate aproape de peretele superior al serei, aspersoarele pulverizează apa deasupra plantei și în aer. Cu ajutorul lor, putem să reglăm temperatura din seră pe timp de caniculă și să realizăm irigarea foliară. Ambele sisteme sunt importante și au rolul lor pentru o bună dezvoltare a plantelor, povestește antreprenoarea.
 

„Aroma trece pe locul doi, aspectul vinde mai bine”

Sistemele de irigare au fost instalate încă în anul 2020, atunci când au fost construite serele. Sunt costisitoare, reprezentând aproximativ 20% din costul total al investiției, dar reprezintă un element important pentru obținerea unei producții rentabile.
 
Agricultoarea vinde produsul atât pe piața locală, cât și la export. Căpșunele de la Călărași au ajuns la consumatorii din România și din alte țări UE. Este un pas important pentru producătorii de fructe moi din țara noastră. Cum a reușit? Producând exact ceea de ce are nevoie consumatorul de acolo.


 
Producătorii de căpșune de la noi pun mare accent pe gustul și aroma fructelor. Or, aceste criterii au trecut cumva pe locul doi. Consumatorul din prezent, în special cel din Europa și nu doar, cumpără întâi cu ochiul. Deci, trebuie să ne orientăm spre aspect și rezistență la transportare. Pentru asta, testăm soiuri noi. O parte din materialul săditor îl importăm, o parte producem noi, susține Zinaida.

Zinaida Plămădeală se numără și printre producătorii de prune, care, anul acesta au cucerit piețele internaționale cu prune moldovenești. PDG Fruct a livrat 17 camioane de prune, care au ajuns în marile rețele de magazine din Austria: LIDL, Hofer, Spar, Kaufland. Calitatea fructelor a fost cea care i-a recomandat. În livada de prune, de asemenea, a fost instalat un sistem modern de irigare prin picurare. Aici, este utilizată apa dintr-un bazin de acumulare al companiei. În prezent, se efectuează lucrări pentru construcția celui de-al doilea bazin.


 
Acest material a fost realizat cu suportul Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

 
loading ...