PODCAST „AGRICULTURA MODERNĂ”. Valeri Nicușor, despre secretele administrării în companiile mari, adaptarea la schimbările climatice și puterea gândului

07 mai 2024
Valeri Nicușor, Administrator al Agro-Sudzucker Moldova: Scopul meu este să unesc toți fermierii pentru a salva solul și natura în numele generațiilor viitoare!
 
De această dată, la podcastul „Agricultura Modernă” îl avem invitat pe Valeri Nicușor, Administrator al Agro-Sudzucker Moldova, cu experiență de muncă de peste 20 de ani în funcții manageriale în cadrul aceleiași companii. Este rezultatul unei munci continue asupra propriei persoane, studiu, analiză și foarte bune abilități de lider.
 
Cariera lui Valeri Nicușor în cadrul celei mai mari companii de producere a zahărului a început imediat după absolvirea Universității Agrare, de unde a fost trimis la stagiere în Germania. După un an, a fost numit responsabil de materia primă în cadrul Agro-Sudzucker Moldova. A parcurs toate etapele de creștere a carierei până la funcția de Administrator Agro-SZM.
 
„Modul în care gândești este mult mai important decât ceea ce faci”. Celebra frază a lui John Assaraf caracterizează strategia aleasă de Valeri Nicușor în relațiile cu colegii din echipă, partenerii și fermierii cu care lucrează. Este crezul său și le demonstrează și celorlalți că succesul în administrarea unei afaceri, inclusiv în agricultură, pornește de la ceea ce gândim.
 
Scăderea drastică a prețurilor din ultimii ani nu este prima provocare căreia fermierii trebuie să-i facă față. Am avut și calamități naturale, secete, ani grei precum 2007, 2011, 2015, 2017, 2018 etc. Acesta este specificul afacerilor în agricultură. Ne putem aștepta la condiții și mai dificile.
 
Noi trebuie să ne adaptăm, în primul rând, schimbându-ne pe noi și, pas cu pas, vom descoperi noi posibilități. Schimbările climatice sunt în direcție negativă, noi trebuie să ne folosim de acele instrumente pe care le deținem: să schimbăm tehnologiile de cultivare, să trecem la utilizarea fertilizanților lichizi. Avem exemplul fermierului pionier de la noi din țară, Alexei Chiriac, administrator SRL Climăuțanul Agro, care a pus în practică aceste inovații și are rezultate frumoase. Da, este nevoie de o perioadă de tranziție, investiții în tehnică corespunzătoare, cunoștințe în agronomie.
 
Noi lucrăm pământul, o sursă unică. Suntem responsabili de productivitatea acestuia peste ani, dar și de securitatea oamenilor. Astfel, trebuie să studiem și să cultivăm acele culturi care pot fi productive în condiții de secetă. Este o muncă grea, dar faptul că ne plângem pe circumstanțe și schimbări climatice nu va schimba situația. Ceea ce trebuie să facem este să schimbăm viziunea și gândirea noastră, starea noastră emoțională, susține Valeri Nicușor.
 
În cadrul acestui podcast, discutăm mai mult despre modul de administrare a afacerilor, buna gestionare a personalului și cum trebuie să fie un manager pentru ca angajații săi să fie productivi. Ne-am abătut puțin de la temele tehnice și problemele la zi din domeniul agriculturii, dar invitatul vine cu informații foarte interesante și utile pentru fondatorii și managerii afacerilor din agricultură și nu doar. Vedeți mai multe detalii în podcast.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...