RECOLTA DE PIERSIC PLAT A DAT AȘTEPTĂRILE PESTE CAP. Ce cantitate au reușit să adune fermierii și ce preț iau per kg

26 aug 2021
Asociația Moldova Fruct anunță că în aceste zile sunt recoltate ultimele piersici plate. Această cultură a fost declarată una de nișă și în ultimii doi ani Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct din Transnistria au promovat-o intens printr-un șir de instruiri și lecții practice. În  septembrie fermierii noștri vor merge chiar într-o vizită de studiu în Italia pentru a prelua din experiența producătorilor de piersic plat din această țară.
 
Activitățile sunt desfășurate în cadrul „Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului în creșterea competitivității fructelor lor pe piețele tradiționale și alternative”. Proiectul este finanțat de European Union in the Republic of Moldova, prin intermediul Programului – Poduri de încredere peste Nistru - Мосты доверия через Днестр, implementat de UNDP Moldova.
 
10 producători în toată țara
 
În R. Moldova există cca 10 horticultori care cultivă respectivul fruct considerat exotic și în acest an recolta a fost mult sub așteptările lor. Cel mai mare producător de piersic plat este Iurie Diuța, conducătorul întreprinderii EuroRostAgro SRL din partea stângă a Nistrului, care deține o livadă de cca 11 ha plantată în 2017.
 
Contactat de AGROMEDIA, dl Diuța ne-a comunicat că recoltarea ultimului soi e pe final și că volumul este destul de mic. „Au rodit doar 4 ha, alte 7 vor intra în rod peste un an. Materialul săditor l-am adus din Italia și abia de am reușit să adunăm câte 10 tone la hectar. Ne așteptam la 15-18 tone, dar din cauza înghețului din primăvară pomii n-au rodit. Anul trecut în general nu am cules nimic, iar doi ani în urmă am adunat 15 tone per ha. A fost anul cel mai bun de până acum”, ne-a relatat antreprenorul.
 
4 tone la hectar…
 
Potrivit lui, primul soi a fost cules acum trei săptămâni, iar imediat după ce îl recoltează pe ultimul (durează câteva zile), vor trece la nectarinele plate. Marfa este exportată în Ucraina și Rusia, unde nu e prea solicitată de consumatori. „Dacă într-un TIR avem o tonă de piersic obișnuit, atunci cantitatea de piersic plat va fi de doar 200 kg. La 26 palete obișnuite vom exporta 3-4 cu acest soi. E un fruct nou, exotic, și e mai scump decât cel obișnuit. La export merge cu 25 lei/kg (1, 20 euro), cam același e prețul și pe piața locală”, ne-a spus dl Diuța.
 
Piersicul plat crește și la Pitușca, Călărași, pe terenurile agricole ale  întreprinderii Dor-Fruct Grup SRL. Dorina Tătaru a declarat pentru portalul nostru că livada a fost plantată în 2020 pe o suprafață de 5 ha. Materialul săditor a fost procurat și din Italia, dar și de la pepinierele locale. În cazul lor, recolta per ha a ajuns doar la patru tone. La fel ca și dl Diuța, ei exportă marfa și explică volumul nesemnifucativ prin faptul că livada e încă destul de tânără.
 
Piersicul plat intră în rod după trei sau patru ani de viață.
 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

RECOLTA DE PIERSIC PLAT A DAT AȘTEPTĂRILE PESTE CAP. Ce cantitate au reușit să adune fermierii și ce preț iau per kg

RECOLTA DE PIERSIC PLAT A DAT AȘTEPTĂRILE PESTE CAP

Ce cantitate au reușit să adune fermierii și ce preț iau per kg

RECOLTA DE PIERSIC PLAT A DAT AȘTEPTĂRILE PESTE CAP. Ce cantitate au reușit să adune fermierii și ce preț iau per kg

loading ...