SOIURI DE PERE DE VARĂ
Pere Untoasă GiffardSoiul este originar din Franța. Pomul este viguros, cu fructificare pe ramuri lungi și are port pletos. Fructele sunt mici sau mijlocii. Pulpa este albă, foarte fină, suculentă, dulce-vinurie, intens aromată. La supramaturare se prăbușește din interior. Poate fi plantat atât primăvara, cât și toamna, iar perioada de maturare este între 15 – 20 iulie. În general, acest soi este recomandat pentru consum în perioada lunilor octombrie și noiembrie.
Pere Trivale
Pomul este de vigoare mică și fructifică pe ramuri scurte. Fructele sunt mici, de culoare verde-gălbui pe partea umbrită și roșie pe partea însorită. Pulpa este alb-gălbuie, suculentă, consistentă, cu un gust placut pentru un soi de vara.
Pere Truimf
Pomul este de vigoare mijlocie și rodește pe ramuri scurte. Fructele sunt de mărime mijlocie, de culoare verde-gălbuie acoperite cu un rosu aprins pe majoritatea suprafetei. Pulpa este albă, untoasă, cu un gust placut, dar se prăbușește la supracoacere.
Pere Argesis
Este un soi romanesc, cu pomi de vigoare mijlocie, rodește atât pe ramuri lungi cât și pe cele scurte. Fructele sunt de mărime mijlocie, de forma tronconică, de culoare galben-verzuie, acoperita cu rosu pe o treime din suprafata și dungâta. Pulpa este albă, consistentă, cu un gust echilibrat.
Favorita lui Clapp
Pomul este viguros și rodește în principal pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii spre mari, scurt piriforme, cu pielița de culoare verde-gălbuie pe partea umbrita și roșie-căramizie pe cea însorită, cu puncte de rugina mici și foarte dese pe toata suprafata. Pulpa de culoare albă este fină, fondanta, foarte suculentă, dulce, intens aromată. Este cel mai apreciat soi de vara.
Pere Napoca
Este un soi romanesc, cu pomi de vigoare mare care fructifică atât pe ramuri scurte cât și lungi. Fructele sunt mijlocii, piriforme, cu pielița galbena pe partea umbrita și cu o rumeneala roșiatică pe cea însorită. Pulpa este alb-gălbuie, suculentă, dulce, placut acidulata, fin aromată. Este bună pentru masa, compoturi și gemuri. Fructele pot fi pastrate 2-3 saptamani, ceea ce pentru un soi de vara constituie o calitate deosebita.
Pere Untoasă timpurie Morettini
Este un soi italian cu pomul viguros. Fructele mari, piriforme, au gâtul gros și slab delimitat, culoarea galben-pai pe partea umbrita și roșie-căramizie pe cea însorită. Pulpa este și ea albă, foarte suculentă și dulce.
Soiul de pere Williams
Pere Williams (Duset galben, Bartlett)În productia Europei detine primul loc. Pomul este de vigoare mijlocie, rodește pe ramuri lungi care se garnisesc bine cu ramuri scurte. La altoire nu are afinitate cu gutuiul. Fructele sunt mari, alungite cu suprafete ușor denivelate. Pielița este subtire de culoare verde-gălbuie la recoltare, care devine galben-pai la maturitate deplina. ulpa este alb-gălbuie, foarte fină, suculentă, de calitate superioara. Este un soi de pere care face trecerea între cele de vara și cele de toamna, maturandu-se la sfarșitul lunii august, începutul lunii septembrie.
Pere Williams rosu (Red Bartlett)
A fost obtinut în Statele Unite dintr-o mutatie a soiului Williams. Pomul este de vigoare mijlocie, și nu are afinitate cu gutuiul ca și Wiliiams. Fructele se aseamana în ceea ce priveste mărimea și forma, însa pielița este colorata aproape în întregime cu rosu-oranj, lucios, neuniform. Este un soi de pere de calitate pentru masa și compoturi.
Pere Untoasă Amalis
Este un soi recomandat pentru gradinile din jurul casei. Pomul formeaza o coroana larg-piramidala, cu ramuri aplecâte. Se poate altoi și pe gutui. Fructele sunt mari sau foarte mari, cu forma concisa scurta. Pielița este aspra, de culoare verde-cenușie, apoi devine aurie pe partea însorită și acoperita cu o culoare cafenie-roscâta. Pe toata suprafata prezinta puncte și pete ruginii. Pulpa este albă, suculentă și cu aroma de muscât (tamaioasa).
SOIURI DE PERE DE TOAMNA
Pere DoinaSoi romanesc, cu pomul de vigoare mijlocie, care rodește atât pe ramuri scurte cât și lungi. Fructele sunt de mărime mijlocie spre mare, cu gât slab evident. Pielița este groasă, acoperita cu ceara, are culoarea galben-verzuie. Pulpa este alb-verzuie, cu o consistență foarte fină, untoasă, suculentă și cu gust dulce, ușor acidulat.
Soiul de pere Doina
Pere Untoasa HardyPomul este viguros, rodește pe ramuri scurte și ramifică foarte puțin. Fructele sunt mijlocii spre mari, invers ovoide, cu o parte mai dezvoltată. Pielița este potrivit de groasă, puțin rezistentă, galben-verzuie. Pulpa este albă, foarte suculentă, dulce-vinurie, cu aroma de muscat, fiind de calitate foarte bună pentru masă.
Pere Aniversare
Soi românesc, cu pomi de vigoare mică, se poate altoi pe gutui. Fructele sunt de mărime mijlocie, piriforme, cu gât subțire și curbat, pielița este subțire de culoare galbenă, cu numeroase puncte roșii pe partea însorită. Pulpa este albă, suculentă, cu gust dulce și aromă plăcută.
Pere Untoasa Bosc
Este un soi francez. Pomul este de vigoare mijlocie și rodește atât pe ramuri scurte cât și lungi. Fructele sunt mijlocii și mari, piriform alungite cu gât lung și gros. Pielița este verde-gălbuie acoperită cu o rugină groasă. Pulpa este de calitate, pronunțat suculentă.
Pere Untoasa de Geoagiu
Pomul este de vigoare slabă și rodește pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii, conice, de culoare galben-verzui, slab rumenite cu roșu oranj pe partea însorită. Pulpa este albă, untoasă, suculentă, dulce și armonios acidulată, superioară pentru masă.
Pere Conference
Pomul este de vigoare mijlocie și rodește, în principal, pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii și mari. Pielița este galben-verzuie, fiind acoperită pe aproape toată suprafața cu pete ruginii de diferite mărimi. Pulpa este albă, fină, fondantă, suculentă, dulce.
Pere Ducesa de Angouleme
Este un soi francez. Pomul este de vigoare mijlocie și rodește, în principal, pe ramuri scurte. Fructele sunt mari sau foarte mari, cu pielița verde-gălbuie. Pulpa este albă, consistentă.
Soiul de pere Untoasa Giffard
SOIURI DE PERE DE IARNĂ
Pere Cure (Para popească)Este un soi francez, vechi, foarte răspândit. Pomul este viguros, cu coroana răsfirată. Fructele sunt mari, asimetrice, cu o ușoara tendință de răsucire, au de regulă un șanț pe partea umbrită. Pielița este galben-verzuie și prezintă puncte mici de rugină pe toată suprafața. Pulpa este alb-verzuie, potrivit de dulce, plăcut acidulată, lipsită de aromă. În anii cu toamne nefavorabile, fructele rămân verzi, insuficient de dulci.
Pere Republica
Este un soi de pere românesc, cu pomul de vigoare slabă ce rodește, în principal, pe ramuri scurte. Fructele sunt mari și foarte mari, sferice, ușor alungite, cu pielița groasă, de culoare galbenă. Pulpa este untoasă, suculentă, dulce, slab aromată, de bună calitate pentru masă.
Pere Olivier de Serres
Este un soi de pere francez destul de răspândit. Pomul este viguros, rodește pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii, dar la pomii altoiți acestea pot crește destul de mari sau chiar foarte mari. Fructele se păstrează foarte bine în depozit. Pulpa este albă, dulce, de calitate superioară.
Sursa: Cultivă profitabil