SOLUȚII ECO PRIN CARE PUTEM REDUCE NUMĂRUL FURNICILOR ÎN GRĂDINĂ

01 apr 2024
De multe ori, în grădină am observat că acolo unde erau colonii de afide, acestea erau protejate de colonii de furnici. Deoarece furnicile consumă multă energie, ele au nevoie de carbohidrați (zaharuri), pe care nu-l pot produce dar îl regăsesc la afide, substanță lipicioasă denumită mielat. Furnicile ating abdomenul de la afide cu piciorușele sau antenele,  astfel încât acestea să le ofere mult râvnita dulceață de mielat foarte bogată în zahăr.  În schimbul acesteia, furnicile le transportă în locuri noi pentru colonizare și le oferă protecție împotriva prădătorilor, cum sunt buburuzele.
 
Prezența furnicilor în grădină are și avantaje. Galeriile pe care le sapă afânează solul, ajută apa și aerul să ajungă la rădăcinile plantelor, copacilor. Pe lângă carbohidrați , furnicile au nevoie în dieta lor și de proteine pentru hrănirea reginei și a larvelor. Acestea le obțin prin consumarea altor insecte vii sau moarte, cum ar fi omizile sau larvele, care de multe ori sunt dăunători în grădină. Un alt rol benefic al furnicilor este și de polenizator, prin alipirea de corpul lor a grăunțelor de polen din anteră și împrăștierea lor pe stigmatele din apropiere.
 
Prima recomandare pentru a limita numărul furnicilor din grădină este să atrageți buburuze cât mai multe, am scris mai demult un articol despre buburuze, pe care îl puteți citi aici. Prezența unui număr mare de buburuze va reduce semnificativ coloniile de afide, astfel furnicile nu vor mai fi ispitite de mielatul acestora.
 
O altă metodă 100% ecologică care poate fi utilizată este aplicarea pe trunchiul pomilor, dar și pe unele plante cu tulpină mai groasă, a benzilor adezive. Furnicile vor fi oprite din traseul lor spre ramurile cu frunze invadate de afide, astfel acestea nu vor mai putea fi protejate și ajutate să formeze noi colonii. Fermierii din agricultura ECO recomandă să se aplice aceste bariere adezive încă din luna martie, de când apar primele afide și să le păstrați până după recoltarea fructelor, conținutul ridicat de zahăr al acestora va fi o ispită prea mare pentru furnicile înfometate.
 
De asemenea, se mai utilizează substanțe ce se bazează pe compusul ecologic spinosad, produs de fermentație al unei bacterii din sol (Saccharopolispora spinosa), inofensiv față de mediu și om.
 
Altă soluție ecologică pentru a ține la distanță furnicile din grădină constă în cultivarea în straturi a unor plante, cum ar fi usturoiul, busuiocul, menta sau pelinul, care prin mirosul lor puternic vor respinge multe insecte dăunătoare, printre care și furnicile. La baza pomilor fructiferi, poate fi plantat pelin și usturoi, acesta din urmă are rol și de fungicid. Cultivați în straturi plante aromatice, cu miros puternic, acestea vor fi buni companioni la multe legume și vor ține la distanță dăunătorii.
 
Deturnarea atacului de la legume se poate realiza și cu ajutorul plantelor capcană, cum ar fi condurul doamnei sau bujorul, care vor fi mult mai atrăgătoare pentru furnici, decât legumele din straturi. Condurul doamnei este planta companion nelipsită din grădinile ECO.
 
Sursa: gardenbio.ro
loading ...