BURSA CEREALELOR. Cât costă grâul, porumbul, rapița la burse și în Moldova?

02 nov 2023
Cotațiile grâului Matif au scăzut cu 0,9% pentru contractul din 23 decembrie și au ajuns aproape de cel mai redus nivel din ultimele cinci luni. Prețurile porumbului la Bursa din Paris au rămas și ele sub presiune, influențate de recolta record din Statele Unite. Valorile de tranzacționare pentru rapița Euronext au scăzut cu 0,3%.
 

 
Contractele futures pe grâu la Bursa din Chicago au scăzut și ele marți, deoarece participanții de pe piață s-au concentrat pe cererea mică de export. Prima evaluare a recoltei de grâu de iarnă 2024/25 a fost în stare bună sau excelentă de 47%, cu mult peste cifra inițială de 28% raportată acum un an.
 
Contractele futures pe porumb CBOT au crescut cu 0,3% pentru contractul din 23 decembrie - deoarece evaluarea USDA conform căreia recolta din SUA a fost finalizată cu 71%, a evidențiat retragerea presiunii sezoniere asupra prețurilor.
 
Cotațiile pe soia CME au adăugat 0,5% pentru contractul din 23 noiembrie, revenind peste media de 20 de zile, cu recolta din SUA finalizată cu 85% și cu șrotul de soia din nou la cerere.


 
Știri din regiunea Mării Negre
Războiul a schimbat semnificativ modelul de export al făinii ucrainene, șapte dintre primii zece importatori fiind acum țări europene. Anterior, Africa de Nord și Centrală, în special Emiratele Arabe Unite, erau principalii cumpărători.
 
În ciuda faptului că Moldova rămâne un cumpărător major al făinii ucrainene, exporturile către alte țări au crescut de la cantități minore la mii sau zeci de mii de tone. Primii cinci importatori includ Polonia, Palestina, România și Croația.
 
Rusia a livrat în perioada 1 - 30 octombrie, 5,35 de milioane de tone de cereale pentru export, ceea ce reprezintă cu 15% mai puțin decât anul trecut, după cum relatează Interfax cu referire la datele de monitorizare ale Uniunii Ruse de cereale. Elena Tyurina, directorul departamentului de analiză al RGU a declarat că:
Putem spune că în octombrie, exporturile se vor ridica la 5,5 milioane de tone, comparativ cu 5,9 milioane de tone în octombrie anul trecut.
 
Potrivit acesteia, exporturile de grâu au scăzut cu 15% de la începutul lunii octombrie, la 4,753 milioane tone. Pentru întreaga lună, poate fi de aproximativ 4,9 milioane tone față de 5,4 milioane de tone sezonul trecut. E. Tyurina a subliniat, de asemenea, reducerea transporturilor către țările care sunt importatorii principali de grâu rusesc. Astfel, 695 kilotone au fost trimise în Turcia în octombrie (-38,5% pe an). Transporturile către Egipt au scăzut cu 53% la 506 kilotone. În același timp, în octombrie, Iranul, care ocupă locul patru pe lista cumpărătorilor de cereale rusești, a majorat importurile de grâu la 286 kilotone (+8,8% față de anul trecut).
 
Serviciul de presă al Ministerului Politicii Agrare din Ucraina a informat că până la 31 octombrie, suprafața totală plantată cu cereale de iarnă este de 4,211 milioane hectare. În special, grâul de toamnă a fost plantat pe 3,733 milioane hectare, orzul — 403 mii hectare, iar secara — 76 mii hectare. Pe parcursul săptămânii trecute, au fost plantate culturi de iarnă pe 362.000 hectare. Din punct de vedere al regiunilor, cele mai mari suprafețe plantate cu cereale de iarnă sunt în regiunea Dnipropetrovsk – 460,5 mii hectare. Ministerul a mai subliniat că s-a finalizat plantarea de rapiță de iarnă în Ucraina, suprafața fiind de 1,142 milioane hectare.
 
Sursa: Agriportal 
loading ...