ERBICIDAREA LA CULTURILE DE CEREALE PĂIOASE. PH-ul solului – un factor important

17 mar 2023
Alături de agenții patogeni (ciupercile, bacteriile, virusurile) și de dăunători (insecte, acarieni, păsări), buruienile sunt printre principalii factori biologici care, în lipsa unor acțiuni eficiente de combatere, pot distruge parțial sau total producțiile și pot avea impact negativ și asupra calității recoltei. Astfel, pentru o recoltă bună din punct de vedere calitativ, dar și cantitativ este nevoie de efectuarea la timp și corectă a lucrărilor de erbicidare și, nu în ultimul rând, de alegerea unui erbicid eficient și potrivit. Cu informații utile pentru fermieri la această temă vine Dan Maftei, director tehnic și development, ADAMA.

O problemă destul de comună la tratamente este PH-ul solului. În general, marea majoritate a produselor pentru tratamente au nevoie de un PH acid, undeva la 5,5 – 6. Este de evitat PH-ul alcalin, deoarece timpul de înjumătățire este mult mai rapid pe un astfel de sol.

Este dificil să ne dăm seama în câmp care este timpul de înjumătățire deoarece acesta depinde de foarte mulți factori și astfel, o mare parte a produselor vin ele cu perioada de remanență.

Un alt subiect important este rezistența buruienilor la erbicide. Folosim multe erbicide, credem că sunt bune. Multe dintre ele, au nume diferite, dar, de fapt, substanța activă este aceeași. Buruiana se obișnuiește cu modul de acțiune al acestora. Atunci este bine să cunoaștem acest lucru și să urmărim în câmp de ce un produs o dată are efect, iar altă dată – nu, subliniază specialistul.

ADAMA vine în ajutorul fermierilor cu un produs nou: ExcelGrow, un biostimulator. Este un produs obținut din extract de alge marine (Ascophyllum nodosum 25%), ce are ca rol stimularea procesului de fotosinteză, îmbunătățirea procesului de absorbție al azotului și reglarea metabolismului plantei atunci când este afectată de diferiți factori abiotici (secetă, temperaturi ridicate).

ExelGrow ajută plantele să treacă și să se refacă după perioade de stres hidric și termic. Pe langă acest lucru, ExelGrow stimulează producerea de masă vegetativă și producție principală dar și prin îmbunătățirea unor aspecte calitative.

Este bine ca atunci când planta este în perioada de stres, să-i dăm un biostimulant care o ajută să depășească și să fie mai puțin afectată.

ExcelGrow este un produs despre care se va vorbi mult în următoarea perioadă. Este un biostimulant obținut prin fermentarea algelor, nu prin stoarcerea acestora. În urma fermentării, rezultă produsul care ajută plantele să treacă mult mai ușor peste perioadele de stres: arșiță, secetă, precizează Dan Maftei.

Pentru mai multe detalii, vedeți materialul video.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...