CARE ESTE PREȚUL CEREALELOR ÎN RAIOANELE DIN ȚARĂ

02 apr 2024
La bursa Euronext din Paris, la început de aprilie se atestă mici tendințe de creștere a prețului pentru porumb și grâu. Rapița, este în scădere pentru contractele din mai 2024 –februarie 2025, dar în creștere pentru cele din mai 2025.
 
Astfel, grâul este tranzacționat cu prețul de 203,75 EUR/mt. Prețul porumbului este la nivelul de 193,25 EUR/mt. Iar rapița e cotată la 438,50.
 
Pe piața locală din R. Moldova, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agricultuii și Industriei Alimentare, prețul grâului oscilează între 2,70 – 3,20 lei/kg; porumbul se cumpără cu 2,30 -2,65 lei/kg, iar semințele de floarea-soarelui cu 6,30 lei/kg – 7 lei/kg.


 
Care sunt estimările pentru această vară pe piața cerealelor?
În condițiile în care exporturile se află la cel mai scăzut nivel din anii '70, prețul grâului din SUA se confruntă cu o puternică presiune descendentă. Această prăbușire se datorează unei combinații de factori, printre care se numără cererea crescută de grâu rusesc mai ieftin și un dolar american puternic, care face ca cerealele din SUA să fie mai puțin competitive. Cu toate acestea, există semne ale unor potențiale probleme viitoare pentru piața americană. Raportul prospectiv de însămânțare din martie al USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA) prevede o scădere de 5% a suprafețelor de plantare, față de sezonul precedent, scrie Antena3.

În ciuda acestui fapt, producția și stocurile finale pentru sezonul 2024/2025 sunt așteptate să crească, deoarece se preconizează că suprafața de recoltare proiectată va fi mai mare.
 
Tendința actuală a prețurilor după vârful din 2022 seamănă cu ceea ce s-a întâmplat după vârfurile similare din 1980, 1996 și 2008. Din punct de vedere istoric, ciclul descendent după astfel de vârfuri tinde să se încheie la aproximativ 600 de sesiuni.


 
Potrivit analiștilor XTB, dacă acest model se menține, o revenire a prețurilor ar putea avea loc în jurul perioadei de recoltare a grâului din SUA, în lunile august și septembrie ale acestui an.
 
În timp ce oferta masivă a Rusiei ar putea continua să exercite o presiune descendentă pe termen scurt, factorii meteorologici ar putea foarte bine să ducă la atingerea unui minim al prețurilor până la sfârșitul verii.
loading ...