CINE DICTEAZĂ PREȚURILE DE CUMPĂRARE A CEREALELOR. Ce spune comisarul UE pentru agricultură

21 mar 2023
Potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, oprirea importurilor din Ucraina nu garantează o creștere a prețurilor cerealelor pe piețele din Europa. Fermierii sunt însă de altă părere, transmite AGROMEDIA, cu referire la Farmer.

Potrivit comisarului, noua Politică Agricolă Comună, care devine realitate, este în mare măsură un succes.

Am reuşit să extindem sistemul de subvenţii la agricultură. Fermierii din UE vor primi subvenții, cel puțin până în 2027. a subliniat Wojciechowski.
 

Războiul din Ucraina și criza de pe piața cerealelor

Wojciechowski s-a întâlnit cu fermierii din Polonia și a susținut că prețul cerealelor a crescut după izbucnirea războiului, pentru că așa a reacționat piața globală. - Acum, însă, prețul grâului nu va crește la 1.500 PLN/t când închidem granițele, deoarece grâul costă 1.200 PLN la bursa din Paris - a spus comisarul. În opinia sa, prețul de pe bursa Matif și de pe piața mondială este cel care determină prețurile de cumpărare în Polonia. Nu trebuie așteptate creșteri de preț și pentru că Ucraina încă exportă aproximativ 60% din cereale prin Marea Neagră, iar piața mondială este inundată de cereale ieftine din Rusia, pentru care alimentele au devenit o armă în războiul cu Occidentul.

Nu va exista consimțământ pentru suspendarea importului de cereale din Ucraina, pentru că ar trebui să fie exprimat de 27 de țări - a susținut Wojciechowski.
 

Ce se întâmplă la bursa Matif

Cu toate acestea, situația pieței din Polonia este diferită pentru fermierii care au venit să se întâlnească cu comisarul UE.

10 milioane de tone de cereale sunt în depozitele fermierilor polonezi, iar companiile de cumpărare au depozite pline - i-a răspuns comisarului reprezentantul unei companii agricole. Pe Matif, grâul este la 1.300 PLN, iar în regiunea Lublin sub 900 PLN și există o problema cu vanzarile. Firmele cumpărătoare spun că nu le pasă de Matif, pentru că au stoc de un an, și le pot avea mai mult timp. Dacă nu vrem să vindem, vor cumpăra din Ucraina. Dacă intrăm în recoltă cu stocurile curente la ferme și în achiziții, va fi o tragedie - a spus fermierul.

În discuție a apărut și problema calității cerealelor, cereale tehnice. Fermierii au subliniat că exportul de alimente poloneze devine îndoielnic în fața calității necontrolate a cerealelor importate din Ucraina. Gazdele au mai subliniat că importurile din Ucraina privesc nu numai cereale, ci și rapiță, păsări și produse lactate.

Janusz Wojciechowski a declarat că situația proastă de pe piața poloneză de cereale poate fi acum remediată doar prin ajutorul UE și sprijinul de la bugetul național. După cum a dat asigurări, Polonia poate conta pe 30 de milioane de euro de la UE și acest ajutor este deja acordat. După cum a subliniat el, a fost doar pentru a doua oară în istorie când a fost activată rezerva de criză în UE. Guvernul polonez poate oferi fermierilor de două ori mai mult.

Ar putea fi subvenții pentru depozitare sau alte forme de sprijin, rămâne la latitudinea guvernului să decidă, a explicat comisarul. Ajutorul financiar este în prezent - în opinia lui Janusz Wojciechowski - singura soluție sensibilă și realistă.

Reprezentantul Comisiei Europene și-a exprimat și speranța că situația de pe piața cerealelor va reveni la normal, întrucât Ucraina va avea terenuri mult mai mici de folosit în acest sezon.

Potrivit fermierilor, subvențiile pentru depozitare sunt o soluție riscantă, pentru că nimeni nu poate garanta că prețurile cerealelor vor crește în câteva luni. Despăgubirea promisă a fost livrată celor puțini. Fermierii au subliniat că nu sunt interesați de sprijin financiar, ci de activități care să stabilească piața și să restabilească profitabilitatea producției.
 
loading ...