LICENȚIEREA IMPORTULUI DE CEREALE ESTE EXTINSĂ PENTRU ÎNCĂ 3 LUNI

26 mar 2024
Perioada de licențiere a importurilor de cereale este extinsă pentru încă trei luni. O decizie în acest sens, a fost luată, astăzi, de Comisia Situații Excepționale (CSE).
 
Vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor. Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor.
 
În urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale de către ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență. Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. De asemenea, se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă, precizează MAIA.
 
MAIA declară că, din luna octombrie 2023 și până astăzi, nu a fost importat grâu, decât cel pentru semințesemănat. A fost acordată licență la importul a circa 1 500 tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1 200 tone sunt destinate industriei cofetăriei (sunt soiuri care nu se cultivă în țară). La fel, s-a oferit licență pentru importul a 44 tone porumb pentru floricele (popcorn).
loading ...