PLOȘNIȚELE CEREALELOR (Eurygaster spp). Măsuri de prevenire și combatere

22 feb 2023
Ploșnițele cerealelor sunt dăunători cu arie largă de răspândire. La noi în ţară, de asemenea, se întâlnesc destul de des. Atacul se manifestă atât la larvă cât şi la adult, prin înţepare şi sugere a părţilor aeriene (frunze, inflorescenţe şi boabe), în urma cărora, se produc perturbări metabolice din cauza salivei toxice pe care o emit. Analizând cu atenţie frunza sau paiul atacat de ploşniţe, se pot observa la locul înţepăturii mici excrescenţe (numite şi conuri salivare), iar când atacul se produce în burduf, la baza spicului, acesta nu va mai ieşi afară.

Când atacul este mai tardiv, el părăseşte burduful, aristele sunt ondulate, florile avortează şi spicul se albeşte. Când atacul se manifestă pe boabele tinere, acestea vor rămâne mici şi şiştave. Când atacul se manifestă pe boabele ajunse „în pârgă”, acestea îşi pierd atât greutatea hectolitrică cât şi însuşirile de panificaţie. Se apreciază că daunele produse de ploşniţe pot fi cuprinse între 20 – 40% din totalul numărului de boabe.MĂSURI DE PREVENIRE
 
  • Respectarea rotaţiei în cadrul asolamentelor: rapiţă, prăşitoare, leguminoase, cereale păioase;
  • Distrugerea plantelor care pot deveni adăposturi pentru iernare;
  • Efectuarea de lucrări mecanice energice (arături de dezmiriştiri şi arături adânci de toamnă) pentru distrugerea resturilor vegetale;
  • Distrugerea gramineelor spontane din locurile învecinate care pot deveni loc de adăpostire pentru iarnă;
  • Efectuarea de adăposturi artificiale pe marginile parcelelor din resturi vegetale (paie) pentru atragerea adulţilor hibernanţi şi apoi distrugerea lor.
COMBATERE CHIMICĂ

Întrucât pericolul cel mai mare de atac al adulţilor şi larvelor se manifestă în faza de înpăiere, se recomandă stropiri cu insecticide specifice (vezi tabelul anexat), când numărul insectelor este cuprins între 2 – 4 pe m². Un preparat eficient pentru combaterea ploșnițelor cerealelor este Karate Zeon 5 CS de la Syngenta.Este un insecticid de contact care, pe lângă efectul rapid și de șoc împotriva dăunătorilor, oferă cea mai lungă perioadă de protecție, datorită tehnologiei "ZEON". Insecticidul este omologat la un număr mare de culturi (floarea-soarelui, grâu, orz, porumb, rapiță, soia, hamei, măr, vișin, viță de vie, cartof, specii conifere și foioase, etc.). Nu este fitotoxic pentru culturile agricole. După administrarea lui se fixează bine în stratul de ceară, ceea ce îl face mai stabil la spălări de precipitații și de insolație.

Mod de acțiune

După administrarea lui se fixează bine în stratul de ceară ceea ce îl face mai stabil la spălări de precipitaţii şi de insolaţie. Posedă efect rapid şi de şoc pentru dăunători. Acţiune de lungă durată. Eficient în combaterea dăunătorilor rozători şi sugători.
loading ...