PREȚUL ȘI CEREREA PENTRU PORUMBUL UCRAINEAN SUNT ÎN CREȘTERE

14 mar 2024
Porumbul ucrainean devine din ce în ce mai scump, pe măsură ce cererea de la importatorii străini este în creștere. Așteptarea că, odată cu sosirea unei noi culturi de porumb din Argentina pe piața mondială, cererea și prețurile pentru cerealele ucrainene vor scădea, nu s-a adeverit. În prezent, noua recoltă argentiniană este vândută la prețuri mai mari decât porumbul ucrainean.
 
China contractează activ porumb ucrainean. Alți importatori — Turcia, Egipt, Italia, Spania — au început și ei să cumpere mult porumb ucrainean. În porturi maritime, prețurile convenționale au crescut la 142-145 USD/t. Prețurile cresc de o săptămână și jumătate. Oferta scade, iar cererea este stabilă. Se poate prevedea că, pe fondul cererii, indicatorii vor adăuga 2-3 USD pe tonă pe săptămână și vor atinge nivelul de cel puțin 150 USD/t pe baza SRT până la sfârșitul lunii martie, prezice PUSK.

În aprilie, principalul factor în modificarea prețului la porumb vor fi informațiile despre recolta de cereale din Brazilia.
 
În aprilie, vor exista informații mai sigure despre recolta din Brazilia: suprafețele însămânțate, umiditatea solului, starea culturilor. Acest lucru va afecta piața mondială. Dacă seceta actuală din Brazilia continuă și recolta este redusă, atunci prețul de pe piață va crește. Dar deocamdată acesta este unul dintre scenarii. În cazul ploilor la timp în Brazilia, situația pe piața mondială a porumbului va fi diferită, spun analiștii.
 
Pe baza DAP, porumbul ucrainean este comercializat pentru livrare în martie-aprilie în Italia, Austria și Germania în intervalul de 192-197 USD/t.
 
De la începutul sezonului (1 iulie 2023), Ucraina a exportat 17,059 milioane de tone de porumb, adică cu 2,859 milioane de tone (sau de 1,16 ori) mai puțin decât sezonul trecut.
 
loading ...