Cum creștem ghimbirul?
Pentru a putea înmulți ghimbirul în interior va trebui întâi să cumpăram un rizom frumos cu mici coarne albe. Acestea sunt mugurii de creștere, punctele de unde vor ieși rădăcinile sau planta însăși. Pot ieși mai multe fire de ghimbir dintr-un singur rizom, așa că atenție la ce alegeți.Înainte să plantați ghimbirul în pământ, este recomandat să lăsați rizomul în apa călduță peste noapte. Astfel, mugurii vor fi stimulați să se dezvolte, iar retardatul de creștere va fi curățat (majoritatea supermarketurilor stropesc ghimbirul cu un retardant pentru a preveni creșterea lui în magazin). După aproximativ 24 de ore, planta este pusa la 4-5 centimetri adâncime în pământ. Nu recomandam să lăsați planta în apă mai mult de 24 de ore, pentru că dacă aceasta dezvoltă rădăcini în apă va suferi un soc în urma transplantului într-un nou mediu.
Condiții de îngrijire
LuminăGhimbirul are nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta, atât în subteran cât și la suprafață. Deși nu creste peste 60 de centimetri, el are nevoie de expunere indirecta cu soarele pentru minim 8 ore pentru a se putea stabili și creste la un ritm alert. Iarna poate fi ținut în geam, dar daca frunzele și baza încep să se îngălbenească s-ar putea să fie nevoie de lumina artificială.
Sol
Cel mai bun este solul bogat, cu o scurgere adecvata. Puteți folosi pământul normal pentru flori, sau chiar și mixtul pentru cactuși. Daca îl faceți în casă amestecați o parte compost cu nisip și pământ curat. Este important ca solul să aibă drenarea corecta pentru că rizomul poate putrezi daca solul este prea umed.
Udare si umiditate
Este ideal să udam și să păstram ghimbirul într-un mediu relativ umed. O dată pe săptămâna îi stropim frunzele și udăm o dată la doua zile. Îi place mai mult umiditatea din aer decât cea din sol, dar ambele joacă un rol cheie în dezvoltarea plantei.
Cat spațiu are nevoie ghimbirul?
Ghimbirul este o plantă cu un rizom subteran în continua creștere. Deși va dura doua/trei luni pană când aceasta va fi declanșată, plantarea lui nu este recomandată într-un ghiveci. În schimb recomandam o jardiniera, de 35-40 centimetri lungime pentru a susține 2-3 rizomi sau unul foarte mare. Planta va crește la 40-60 centimetri înălțime și un singur rizom poate avea 5-6 plante ieșite la suprafață.
Recolta
Zingiber Officinale (Ghimbirul tradițional, maturat cu inflorescențe) Deși ghimbirul nu este exact ce am numi planta decorativa, forma sa este interesantă, iar aroma, deși subtila, este binevenită. Daca doriți totuși o recolta, va trebui să așteptați minim un an pană când aveți ce recolta. După cum ziceam, rizomul va începe să crească doar după 3-4 luni, și îi va lua ceva timp pană când se va putea dezvolta.
După ce acesta a atins 6-12 centimetri sub pământ și are mai multe rămurele mici puteți să tăiați bucăți din el și să lăsați restul în pământ, sau daca doriți, o dată cu venirea iernii, puteți să scoateți rizomul din pământ, îl curățați de rădăcini și de frunze, recoltați ce aveți nevoie și puneți restul într-o pungă umidificată în așteptarea primăverii.
Spor la grădinărit!