CUM PĂSTRĂM MORCOVII IARNA. Metode de depozitare, condiții optime, sfaturi utile

02 dec 2022
Aveți o producție bună de morcovi și vă gândiți care este cea mai bună metodă să îi păstrați în stare proaspătă pe durata iernii? Vă prezentăm câteva soluții, pe care le puteți adapta la cantitatea și condițiile de depozitare de care dispuneți.

Pregătirea morcovilor pentru depozitare

Pentru a păstra o recoltă bogată, în primul rând, este necesar să pregătiți morcovii pentru depozitare. Pentru aceasta aveți nevoie de:
  • Scoateți morcovii din pământ la timp.
  • Tăiați toate coozile.
  • Uscați și ventilați 2-3 ore.
  • Păstrați morcovii o săptămână la o temperatură de 10-14 ° C.
În primul rând, imediat după recoltare, împărțiți morcovul în 2 părți: pentru prelucrare - morcovii prea mici, crăpați, neaspectuoși sau deteriorați; pentru păstrare - morcovii mari și bine dezvoltați.

Morcovii pentru păstrare îi așezați într-un singur strat și îi uscați bine într-o încăpere întunecoasă și bine aerisită. În acest timp, micile deteriorări sau tăieturi se prind, coaja devine dură și mai groasă. Dacă printre legume sunt morcovi stricați sau afectați de boli, aceștia devin evidenți.

Nu uitați că, îndată după recoltare, trebuie să rupeți frunzele morcovului complet, pentru ca mai apoi să nu absoarbă umiditatea din legumă și aceasta să se usuce.

Cum depozităm morcovii în pivniţă (beci)

O pivniță într-o casă privată este cea mai bună opțiune pentru depozitarea corectă a morcovilor în timpul iernii. Aici puteți crea cele mai bune condiții. Inclusiv temperatura și umiditatea. În pivniță, morcovul este depozitat în orice fel de pungi, cutii din lemn și plastic cu umplutură. Poate fi nisip, rumeguș și chiar pământ cu lut.

Pentru siguranța recoltei în pivniță, este important să dezinfectați spațiile pentru a elimina insectele, rozătoarele și, de asemenea, să distrugeți sporii fungici.

O metodă simplă. După ce uscați bine morcovul, îl așezați într-un sac de sub zahăr, presărând straturile cu amestec de nisip și cenușă (1:1). Deoarece acest amestec curge treptat la baza sacului, vă recomandăm să-l adăugați chiar în locul păstrării, adică în pivniță. Pentru jumătate de sac cu morcovi aveți nevoie de aproximativ 1 căldare de amestec, care va dezinfecta legumele și va împiedica răspândirea bacteriilor. Chiar dacă în sac va ajunge întâmplător un morcov stricat, nisipul și cenușa nu va permite putregaiului să afecteze legumele sănătoase.

Legați sacii, dar nu strâns, pentru ca aerul să pătrundă și legumele să se aerisească. Îi așezați vertical și la distanță unul de altul. Pe parcurs, dacă pe suprafața interioară a sacilor se formează condensat din cauza umidității sporite din pivniță, e nevoie să deschideți sacii periodic, să-i uscați și să-i legați din nou nu foarte strâns.

Citește și: DE CE MORCOVUL DE LA VARNIȚA ESTE DULCE TOT ANUL? Aflați secretul de la tânărul antreprenor, Dorin Jardețki

Mulți grădinari păstrează morcovul în lăzi de lemn sau de plastic cu nisip umed, în care introduc legumele. Și acest mod de păstrare este unul eficient, datorită căruia morcovii rămân ca noi, până aproape de următoarea recoltă. Depozitând astfel morcovii, aceștia rămân nu doar frumoși la aspect timp de cel puțin 6 luni, dar își păstrează și beneficiile.

Cum păstrăm morcovii la balcon

În acest scop, este adecvat un balcon vitrat, dar neîncălzit. Puteți alege orice metodă: turbă, rumeguș, nisip. O regulă importantă: morcovii trebuie izolați de restul legumelor. În acest caz, nu există riscul putrezirii și răspândirii acestuia la toate culturile rădăcinoase depozitate. Nu va fi posibilă salvarea recoltei pe un balcon deschis, deoarece va îngheța când temperatura scade.

Depozitarea morcovilor în grădină

Depozitarea în grădină începe cu faptul că toate cozile morcovilor sunt tăiate până la bază. Apoi, pământul este acoperit cu nisip grosier umed. După care, se întinde o peliculă pe care se toarnă turbă, rumeguș sau humus în care se pun morcovii. Ca urmare, totul este acoperit cu un alt material de acoperiș. În această formă, morcovii vor ierna cu succes până în momentul în care sunt dezgropați și nu se vor deteriora.

Depozitarea în cojile de ceapă sau usturoi

Cojile de ceapă sau usturoi sunt potrivite ca umplutură pentru cutii și pungi pentru depozitarea culturilor rădăcinoase. În cojile de ceapă și usturoi, există uleiuri esențiale speciale care vor preveni răspândirea putregaiului și vor speria rozătoarele și insectele. Această metodă este utilă mai ales atunci când este depozitată într-o pivniță. De asemenea, trebuie așezat în straturi. Primul strat de coji din cutie ar trebui să fie mai gros și apoi se așează toate straturile de morcovi, fără a permite rădăcinilor să intre în contact.

La ce temperatură se păstrează morcovii

Condițiile optime de depozitare pentru morcovi sunt umiditate ridicată și temperaturi scăzute. Cea mai bună opțiune:
  • Temperatura 0-2 ° C.
  • Umiditate 90-97%.
Este important să monitorizați conținutul de umiditate, deoarece la rate mari, cultura va putrezi pur și simplu.
Sursa: wow-plants.com
loading ...