Aceștia preferă legumele precum varza, salata, conopida, dar și căpșunii sau chiar florile, lăsând găuri în frunzele acestora sau hrănindu-se cu ele aproape în totalitate, cu excepția nervurilor. Frunzele se usucă, iar rădăcinile putrezesc, ducând astfel la distrugerea plantei.
Poate fi dificil să găsești o soluție pentru a înlătura melcii și limacșii din grădină și pentru a preveni apariția lor, însă folosirea unui moluscocid îți poate salva legumele din grădină.
Cum recunoști prezența melcilor și a limacșilor în grădină?
Melcii și limacșii încep să atace legumele odată cu venirea primăverii. Când este foarte cald, preferă să se retragă în locuri umede și cu umbră, făcându-și loc în sol, sub frunze sau pietre. Având în vedere că aceștia caută mediile umede și întunecate și nu suportă soarele și căldura, noaptea și zilele ploioase creează mediile potrivite ca să își facă apariția cel mai des.Deși nu ai văzut până acum melcii în grădină, însă știi că ceva dăunează legumelor și fructelor, ia în considerare că aceștia lasă urme de mucus pe unde trec, urme care pot fi văzute cel mai bine dimineața sau seara târziu, pe frunze. Dacă vezi astfel de urme, cu siguranță melcii se numără printre dăunătorii din grădina ta.
Care sunt variantele ecologice pentru înlăturarea limacșilor și melcilor?
Dacă ai o cultură mică de legume, cu siguranță ai încercat sau plănuiești să încerci să înlături melcii fără a folosi substanțe chimice, prin metode cât mai ecologice, precum capcanele cu bere, cu nisip, adunarea acestora pe timp de noapte sau folosirea cafelei, a oțetului sau a ceaiului.Aceste remedii pot da rezultate, însă nu garantează că melcii și limacșii nu își vor face din nou apariția în straturile cu legume și nu sunt nici realizabile în cazul culturilor mari.
Ce sunt moluscocidele și cum poți combate melcii cu ajutorul acestora?
Pentru combaterea melcilor și a limacșilor este necesară utilizarea moluscocidelor, adică a pesticidelor special concepute pentru a distruge melcii și limacșii.O variantă de moluscocide este cea care are ca ingredient activ fosfatul feric. Această substanță atacă sistemul digestiv al melcilor, urmând ca după consumarea lui, melcii și limacșii să nu mai mănânce, să se retragă și să moară în câteva zile.