DE CE NU SE PRIND POMII DUPĂ PLANTARE? Reguli de urmat

04 mar 2024
Sunt mulți factori care pot influența prinderea pomilor, dar pentru a ne crește șansele de reușită trebuie să fim atenți la aspectele pe care le vom detalia în acest articol.
 
Regula 1: plantează toamna
Chiar dacă putem planta și primăvara, atunci când frigul s-a mai domolit, cele mai mari șanse de prindere la pomii fructiferi le veți avea dacă plantați toamna.
 
Când observați ca frunzele din ceilalți pomi au căzut înseamnă ca a început perioada de repaus vegetativ. Seva, așadar, nu mai circulă din rădăcină în tulpină și frunze.
 
Regula 2: cum și când facem groapa pentru plantare
Groapa este bine să o facem cu 2 săptămâni înainte de plantare. Pământul de deasupra îl punem într-o parte, îl mărunțim și îl vom pune primul jos în groapă.
 
Ca și dimensiuni se recomandă să o faceți de minim 60 cm diametru (și adâncime), potrivit sfaturilor oferite de Cultivă Profitabil
 
Locul unde faceți groapa trebuie să fie ușor drenabil, adică pământul să nu rețină apa. Aveți grijă la acest aspect mai ales pentru cireș, vișin, cais.
 
Regula 3: verificăm pomul pe care îl cumpărăm
Scuturam bine rădăcina de rumeguș. Verificați cu atenție să nu aveți rădăcini rupte, în special cele principale. Cu cât sunt mai multe rădăcini principale rupte, șansele de a se prinde sunt mai mici.
 
Minim 24 ore îl vom pune în apă, într-o găleată. Apoi îl scoatem și fasonăm rădăcinile.
 
Regula 4: fasonarea rădăcinilor
Prin aceasta operațiune favorizăm creșterea noilor rădăcini. Se taie circa 1 cm din ele.
 
Regula 5: punctul de altoire
Atunci când fixăm pomul în groapă trebuie să verificăm și punctul de altoire. Cazul ideal este să avem acest punct de altoire deasupra pământului, dar, având în vedere că îl plantăm toamna, să îl acoperim ușor cu pământ, deoarece există riscul să înghețe. În primăvară îl descoperim.
 
Adăugăm și pământ de flori, un strat de circa 15 cm, în groapa, pentru ca solul să fie mai bogat în nutrienți.
 
Regula 6: mocirlirea rădăcinilor
Vom face și mocirlirea rădăcinilor. Vom pune apă într-o găleată, apoi pământ de flori și mranița (gunoi de grajd fermentat). Introducem rădăcinile în compost, apoi putem să-l punem în groapă.
 
Nu lăsați goluri de aer la rădăcini, apăsați foarte ușor cu piciorul pământul pus peste rădăcini.
loading ...