DE CE TREBUIE CULESE TIJELE DE USTUROI? Când/cum îndepărtăm săgețile?

23 mai 2023
De la începutul până la mijlocul lunii iunie, usturoiul dă o tulpină din centrul plantei. Sunt tijele florale sau săgețile, cum mai sunt numite și sunt și ele comestibile. Îndepărtându-le, îți vei îmbunătăți recolta de usturoi.

Săgețile, dacă sunt lăsate pe plantă, vor forma o floare și apoi - semințe. Aceste semințe sunt comestibile și, prin presare, puteți obține un sos foarte bun de usturoi.

Este, totuși, recomandat să tăiem această tulpină, astfel planta își va orienta energia către creșterea bulbului, ceea ce ne interesează de fapt, nu pentru creșterea semințelor.

Pentru a o tăia, așteptați până când tulpina centrală se formează complet și crește din mijlocul plantei. Pe măsură ce crește, va începe să se încovoaie – în acest moment, putem tăia tulpina. O tăiem cât de jos ne permite planta, fără a tăia frunzele.
 

Când tăiem tijele la usturoi?

Îndepărtați tulpinile florale la usturoi când acestea au atins o lungime de 10-15 cm. În această fază, tijele nu au consumat prea multe substanțe nutritive și este puțin probabil să aibă timp să crească din nou. Indiferent de cât de exact veți elimina tijele de usturoi, îndepărtarea nu ar trebui să dăuneze plantei.Nu trageți niciodată de tulpină – veți distruge sistemul radicular ori produce traume pe tulpina principală. Ruperea sau ciupirea tijelor la usturoi produce leziuni ce nu sunt netede, astfel regenerarea acestora durează. De aceea, este recomandat să utilizați foarfece obișnuite, foarfece de tăiat sau cuțit.

Cel mai potrivit moment al zilei pentru îndepărtarea tijelor la usturoi este dimineața, în timpul zilelor însorite. Datorită căldurii razelor solare, secțiunile se vor usca și riscul de infectare a plantei va scădea.

Dacă ne dorim să recoltăm semințele de usturoi, atunci vom lăsa până când acesta va înflori. Usturoiul din semințe se dezvoltă destul de bine.
 

Cum se gătesc săgețile de usturoi? Rețeta

Tijele de usturoi sunt delicioase și pot fi folosite la fel ca usturoiul, dar sunt gata cu o lună sau două înainte de bulbul de usturoi. Sunt un ingredient excelent pentru o varietate de feluri de mâncare: prăjite cu ou sau cartofi, în marinada pentru carne, la diferite salate.Carne de vită cu săgeți de usturoi

Ingrediente:
  • ulei de floarea soarelui - 50 ml;
  • săgeți de usturoi proaspăt culese - 150 g;
  • ceapă dulce mare - 2 buc .;
  • sare de mare, piper măcinat;
  • apă potabilă - 1 cană;
  • carne de vită tânără - 500 g.
Mod de preparare:

Carnea se spală bine și se usucă cu un prosop. După aceea, se taie cubulețe. Apoi, se taie ceapa inele. Îndepărtăm semințele de pe tijele de usturoi, apoi le tăiem în fâșii de 2-3 centimetri.

Feliile de carne de vită se pun într-o tigaie cu ulei încins și se prăjesc bine până se schimbă culoarea. După aceasta, se adaugă ceapa și se călește încă câteva minute. Adăugăm apa și fierbem sub capac timp de aproximativ 40 de minute. Apoi adăugăm săgețile de usturoi. Se mai călește 20 de minute sau până carnea este gata. Poftă Bună!

Sursa: Petunia 
loading ...