VARZA CU FRUNZE SAU KALE: Ce este, cum se cultivă, beneficii

04 jan 2024
Varza Kale este cultivată pentru frunzele sale, care sunt recoltate de la baza plantei până în vârf în timpul iernii și în perioada de primăvara. Dintre toate brasicaceele, varza Kale cel mai bine supravieţuiește condiţiilor climatice extreme: temperaturi ridicate și secetă vara, temperaturi scăzute și zăpadă iarna. Ea crește în diferite tipuri de sol, dar solul optim dă o roadă mai mare și mai sigură. Fertilizarea cu îngrășământ de bovine are efecte pozitive, dar este și mai bine să creșteţi varza Kale după culturile care au fost fertilizate din abundenţă cu gunoi de grajd (de exemplu, cartoful timpuriu). Alte culturi anterioare bune sunt mazărea și fasolea.
 

Cerinţe faţă de mediu

Temperatura optimă pentru germinarea seminţelor este de 20°C, la care varza Kale îşi face apariţia după 5–6 zile. Temperaturile > 30°C în timpul germinării au un efect negativ asupra dezvoltării răsadului. De aceea, pe timpul verii se recomandă să se facă germinarea seminţelor în incubatorul de climă, unde poate fi obţinută temperatura și umiditatea optimă.
 
Temperatura optimă a aerului pentru creștere și dezvoltare este de 15–20°C, dar varza kale poate tolera temperaturile de vară > 30°C. Creșterea varzei Kale se oprește la 0°C, dar planta nu moare; într-adevăr, varza Kale tolerează temperature de până la –10°C și – pentru perioade scurte (câteva zile) – până la –15°C.


 

Cerinţele faţă de sol

Kale preferă solul bine drenat, fertil, bogat în materie organică, cu un pH 6,0–7,2. Este tolerant la solurile ușor alcaline (Lešić și colab., 2004). Când pH-ul este < 6, solul are nevoie de îngrăşământ de Ca. Varza Kale are, de asemenea, o toleranţă destul de bună la salinitatea solului.
 

Principiile producţiei de varză Kale în sere

Practici de plantare și agrotehnice
Răsadurile verzei Kale sunt cultivate în palete de polistiren. Răsadurile sunt cultivate în februarie sau la începutul lunii martie sau chiar și mai devreme în sere încălzite; ele sunt transplantate atunci când au 3-4 frunze bine dezvoltate. A doua perioadă de timp, cea mai frecventă pentru semănat este iulie cu răsădirea la sfârșitul lunii august. Răsadurile verzei Kale sunt plantate la 60 cm între rânduri și 40 cm între plantele din rânduri, ceea ce dă 40 000 de plante ha-1.
 
Selectarea soiurilor
Pentru multe cultivare, tulpina este, de obicei relativ scurtă, deși înălţimea tulpinii unor soiuri poate fi > 1 m. Genotipurile cu tulpini scurte sunt mai ușor de cultivat și mai puţin susceptibile la stabilire, mai ales atunci când iernează. Majoritatea legumelor Kale vegetale au o abundenţă de frunze mari, puternic ondulate verticale. Frunzele la diferite soiuri diferă ca formă, culoare și. Pentru selectarea varietăţilor, consultaţi lista naţională a soiurilor înregistrate; pentru UE, consultaţi Catalogul soiurilor de plante. Alternativ, consultaţi baza de date FAO Hortivar.


 
Irigarea şi fertilizarea
Pentru o dezvoltare normală, plantele necesită o aprovizionare uniformă cu apă pe toată perioada de vegetaţie. Umiditatea optimă a solului este de aproximativ 80% din capacitatea maximă a câmpului. În lipsa apei, frunzele dezvoltă o acoperire nedorită de tipul cerii, iar calitatea și gustul frunzelor scade.
 
Se recomandă plantarea verzei Kale după o cultură fertilizată cu îngrășăminte organice. Pentru a obţine o roadă de 20 tone/ha, aplicaţi 120 kg N, 80 kg P2O5 și 180 kg K2O pe hectar. O parte din azot se aplică în timpul fertilizărilor suplimentare. Cele mai importante cauze ale dereglărilor fiziologice sunt deficienţa de bor și deficienţa de calciu.
 
Recoltarea și acţiunile post-recoltare
Varza Kale este recoltată pentru frunzele sale. Nu există o etapă precisă de maturitate, desi dimensiunea frunzelor este un criteriu important. Este gata pentru recoltare la 50–90 de zile de la germinarea seminţelor – o perioadă mai lungă dacă a iernat. Plantele pot fi recoltate timp de o perioadă lungă, îndepărtând frunzele exterioare și lăsând frunzele tinere să crească pentru recoltele ulterioare. Totuși, recoltarea secvenţială necesită o muncă intensivă, şi recoltările unice ale întregii rozete de frunze se fac și manual sau cu mașina. Plantele recoltate și frunzișul sunt manipulate în vrac pentru prelucrare sau legate în mănunchi pentru piaţa de legume proaspete.


 
Rozetele întregi au o durabilitate îmbunătăţită și un termen de valabilitate mai lung. Varza Kale este păstrată la 0°C și umiditate relativă ridicată (95–98%) timp de ≤ 4 săptămâni. Rubatzky și Yamaguchi (1997) au raportat că varza Kale nu este, de obicei păstrată mai mult de 1–2 săptămâni. Trebuie să fie lipsită de etilenă în timpul depozitării pentru a Evita senescenţa (îmbătrânirea) prematură și rănirea ţesuturilor. Pentru a păstra prospeţimea, poate fi ambalată cu gheaţă.
 
Varza kale, beneficii
Kale are o serie de beneficii pentru sănătate, având un aport bogat de minerale și vitamine. Aceasta se poate consuma în salate sau ca și garnitură. Kale este o legumă crocantă. Gustul și conținutul nutrițional diferă în funcție de soi însă cea mai populară este varza Kale creață.
 
Varza Kale este una dintre legumele care conține cei mai mulți nutrienți necesari pentru buna funcționare a organismului, de aceea unii nutriționisti o numesc superaliment. O cană de Kale în stare crudă conține doar 30 de calorii și foarte multe vitamine și minerale. Totuși, este bine de știut faptul că prin fierbere foarte multe substanțe nutritive se pierd.
  • Sustine sanatatea oaselor.
  • Eficientă pentru sanatatea creierului.
  • Previne si ameliorează simptomele cancerului.
  • Reduce nivelul colesterolului.
  • Ajută la detoxifierea organismului.
  • Susține sănătatea ochilor.
  • Menține sănătatea pielii și a părului.
  • Este aliatul perfect în diete.
Bibliografie: Bunele Practici Agricole Pentru Producerea Legumelor În Teren Protejat În Ţările Din Europa De Sud-Est.
loading ...