CULTIVAREA CEPEI DE PRIMĂVARĂ ÎN SISTEM PROTEJAT

12 feb 2024
Ceapa necesită temperaturi modeste, sol umed pe tot parcursul sezonului de creștere și 70–80% umiditate a aerului; prin urmare, este o cultură convenabilă timpurie, o plantă cultivată în camp deschis sau o cultura intermediară cultivată în seră. Cerinţele de temperatură sunt următoarele:
  • Temperatura optimă a solului pentru germinare și apariţie: 20°C (≥ 2–3°C);
  • Temperatura optimă a solului pentru formarea rădăcinilor: 10°C;
  • Temperatura optimă a aerului pentru creșterea frunzelor: 18–20°C.
 
Temperatura optimă a solului pentru germinare și apariţia cepei este de 18-20°C în timpul zilei și de 12-15°C noaptea. Durata etapelor individuale de creștere depinde, în primul rând, de temperatură.
 
Citiți și: RECOLTEAZĂ CÂTE 120 T/HA DE MORCOV ȘI 100 T/HA DE CEAPĂ. Secretul – aflați AICI

La temperatura de 5–8°C, germinarea durează 25–35 de zile; la 18-20°C, ea durează 10–12 zile; iar la 20–25°C, doar 3–5 zile. După ce ceapa a încolţit, menţineţi temperatura de 8-10°C pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte; temperaturile > 20°C încetinesc creșterea. Temperatura optimă pentru creșterea frunzelor este de 18-20°C, în timp ce temperaturile > 25°C provoacă creșterea excesivă a frunzelor, alungirea și deformarea acestora. Umiditatea relativă a aerului în seră trebuie să fie de 50–60%. Ceapa de primăvară nu necesită o iluminare suplimentară.
 

Cerinţe faţă de sol

Ceapa necesită soluri fertile și structurate, cu proprietăţi fizice și chimice bune și un pH de 6,8–7,5; ea nu va crește pe soluri acide.
 

Ciclurile de creştere

În condiţiile agroecologice din ţările ESE, ceapa de primăvară este produsă în sere în baza seturilor de ceapă (arpagic, ce variază în dimensiuni) și răsaduri. Pentru plantare timpurie, trebuie utilizate seturi de ceapă (arpagic) cu diametrul de aproximativ 25 mm sau chiar bulbi de dimensiuni mai mari. Răsadurile cresc la sfârșitul lunii august și sunt plantate în sere în luna octombrie.
Agricultorii care cultivă ceapa de primăvară folosesc soiuri autohtone produse din seturi de ceapă (arpagic), adică bulbi care nu sunt de calitate standard (Cervenski și colab., 2013). Bulbii de ceapă din soiurile autohtone au o gamă largă de forme și culori (foto 9), inclusiv soiurile „Stuttgarter Riesen” și „Bianca di Maggio”. Răsadurile sunt produse din soiurile de ceapă cu bulb alb de iarnă. Soiurile de ceapă cu bulb alb de iarnă, precum Silverskin, sunt cultivate din răsaduri.


 

Tehnologii de creștere

Pregătirea solului
Înainte de cultivare, eliminaţi toate reziduurile plantelor și aplicaţi îngrășăminte organice sau gunoi de grajd. Efectuaţi afânarea de bază la o adâncime de 20–25 cm și pregătiţi patul germinativ pentru semănat, mărunţind solul la o adâncime de 8–10 cm, ceea ce este adâncimea optimă de însămânţare.
 
Citiți și: CEAPA CULTIVATĂ PRIN RĂSAD DĂ PÂNĂ LA 40 T/HA. Unde găsim răsad de ceapă în Moldova?

Plantarea
Ceapa de primăvară este potrivită pentru plantarea eșalonată, la fiecare 15 sau 20 de zile, prelungind perioada de recoltare. Când bulbii sunt plantaţi din octombrie până la sfârșitul lunii februarie, ceapa de primăvară se maturizează în 30–40 de zile (în funcţie de soi și de condiţiile de mediu de seră). Plantarea se face în benzi de 4 sau 5 rânduri la următoarea distanţă: între rânduri – 20 cm, în cadrul rândului 2–3 cm și între benzi 40–50 cm.
 
Irigarea
După plantare și apariţia plantelor, este important să irigaţi bine; în timpul creșterii culturii,scădeţi rata de irigare. Ceapa de primăvară necesită irigare la intervale regulate în timpul creșterii culturii până la răsădire, după care sunt necesare mai puţine irigaţii.
 
Fertilizarea
Luaţi probe de sol cel puţin o dată pe sezon pentru analize agrochimice pentru a determina necesităţile specifice de nutrienţi. În timpul prelucrării (afânării), încorporaţi numai îngrășăminte organice (de exemplu, gunoi de grajd fermentat sau NPK în raport de 2 : 1 : 3). Dacă este necesar, aplicaţi fertilizări foliare cu adaosuri.
 
Dăunători şi boli
Principalele condiţii pentru cultivarea cu succes a cepei de primăvară sunt utilizarea unui material de plantare sănătos bun și menţinerea unor standarde înalte de igienă a serei. Datorită perioadei de creștere scurtă, aproape că nu există probleme cu dăunătorii și bolile. Recoltarea Ceapa de primăvară de înaltă calitate are 6–9 frunze și o tulpină albă lungă; se maturizează la 20–45 de zile de la plantare, în funcţie de soiul arpagicului, dimensiunea arpagicului, data recoltei și sistemul de cultivare. Ceapa de primăvară produce 1,5–5,5 kg/m2.

Bibliografie: BUNELE PRACTICI AGRICOLE PENTRU PRODUCEREA LEGUMELOR ÎN TEREN PROTEJAT ÎN ŢĂRILE DIN EUROPA DE SUD-EST
loading ...