FORMA DE COROANĂ POTRIVITĂ PENTRU LIVEZILE SUPERINTENSIVE

15 jan 2025
Pentru livezile superintensive de măr, cireş, prun, cais şi piersic, una din cele mai recomandate forme de coroană este fusul subţire. Despre parametri acestui tip de tăiere, discutăm mai jos.
 
Înălţimea punctului de altoire deasupra solului este la 10 cm pentru prun, 15 cm pentru cireş, cais şi piersic şi 20 cm pentru măr, reprezentând o condiţie importantă pentru vigoarea viitorului pom şi asigurarea creşterii uniforme şi la aceeaşi înălţime a axului.
 
Înălţimea trunchiului este de 40 cm, urmează un trunchi întinerit pe lungimea de 20 cm, continuat cu 6-8 lăstari anticipaţi care formează viitorul schelet, care este rotund sau dispus în direcţia rândului de pomi.
 
De jos în sus, grosimea şi lungimea ramurilor de schelet scad: sunt minimum 5 jos, apoi, repartizate uniform, descresc ca lungime, luând forma de triunghi isoscel.
 
Pomul are o înălțime mai joasă. Este tipul de pom echilibrat atât interior, fiziologic, dar armonios şi în exterior datorită dimensiunii mici. Sistemul este accesibil ochiului. Lăstarii lungi jos, scurţi la mijloc şi sus se răspândesc echilibrat atât în adâncime cât şi în înălţime. Eventualele nereguli în formarea coroanei se corectează anual, prin tăieri extrem de limitate.
 
Formarea şi întreţinerea acestui tip de pom este determinată în cea mai mare măsură de folosirea la plantare numai a pomilor de tip Knip – cu trunchi înnoit obligatoriu pentru toate speciile – şi, fără a fi o regulă, de pomi tip Branched – de un an cu ramuri anticipate.
 
Următorul lucru la care trebuie să ne gândim este acela de a-i asigura pomului un spaţiu vital de nutriţie care va fi acelaşi pentru toate soiurile şi diferit numai între specii. Cercetările din ultimii 2-3 ani recomandă spaţiul vital şi distanţele de plantare cele mai economice, astfel:
  • pentru specia măr, distanţa între rânduri trebuie să fie de 3,25 m şi un metru pe rând, deci un spaţiu vital de 3,25 mp sau 3.100 pomi la hectar;
  • pentru prun, distanţele sunt de 4 m/1,75 m, adică un număr de 1.450 de pomi la hectar;
  • pentru cireş, spaţiul vital trebuie să măsoare 6 mp şi se asigură prin distanţele de 4 m între rânduri şi de 1,5 între pomi pe rând, ceea ce înseamnă un număr de 1.666 pomi/hectar;
  • pentru piersic, în condiţiile tehnologiei actuale vom planta tot 1.666 pomi/ha, deci la distanţe de 4/1,5 m, cu asigurarea unui spaţiu vital de 6 mp;
  • la cais, în funcţie de actualii portaltoi, se asigură un spaţiu vital de 8 mp, iar pomii se plantează la 4/2 m, cu o densitate de 1.250 pomi/hectar.
 
Implementarea sistemului de coroane de tip fus subțire în livezile superintensive de măr, cireș, prun, cais și piersic zone o soluție optimă pentru obținerea unui echilibru între productivitate ridicată și gestionarea eficientă a spațiului. Acest sistem asigură o bună iluminare, accesibilitate și întreținere facilă, fiind susținută de utilizare a pomilor de tip Knip sau Branched.
 
Distanțele de plantare și spațiul vital adaptat fiecărei specii sunt esențiale pentru o nutriție optimă și pentru menținerea sănătății plantației. Prin respectarea acestor parametri și prin aplicarea unor tăieri regulate, dar moderate, livezile pot atinge potențialul maxim de producție, contribuind la rentabilitatea economică.

Sursa: Lumea satului
 
loading ...