Gărgărița mugurilor este o specie de insecte de 5-7 mm lungime, cu corpul și elitrele acoperite cu solzi de culoare brun-cenușie sau cafenie roșcată. Picioarele gărgărițe sunt distinctive de culoare roșcată.
Gărgărița se înmulțește prin depunerea de ouă, de culoare albă-lăptoasă, iar larvele insectei prezintă pe corp peri și spini. Gărgărița se înmulțește la fiecare 2 ani și iernează fie în stadiu de adult, fie în stadiu de larvă la sol.
În lunile martie, aprilie, adulții insectei ies din stadiul de iernare de la sol și se îndreaptă spre coroana copacilor. Stadiul de viață al insectelor le obligă să se hrănească 6-10 zile pentru a atinge maturitatea sexuală, după care insectele se împerechează și depun ouă.
Adulții se hrănesc cu muguri, flori și frunze provocând daune însemnate. Numărul de ouă variază de la 20 la 40 de ouă pe partea superioară a frunzelor, după care înțeapă frunzele pentru a consuma seva și pentru ca frunzele să se indoaie, protejând astfel ouăle.
Larvele ies din ou în luna mai și migrează inapoi spre sol unde consumă preferențial rădăcini de plante ierboase. Larvele ajung la dezvoltare completă începând cu luna august, în al doilea an de viața. Stadiul de larvă este complet în luna septembrie și se întâmplă la sol, unde adulții rămân ca să ierneze.
Gărgărița mugurilor este dăunatoare atât plantelor ierboase, cât și unui numâr mare de pomii fructiferi: nuc, vișin, cireș, piersic, cais sau prun. Adulții gărgăriței o dată ieșiti din sol la începutul primăverii, atacă mugurii vegetativi și cei de rod ai pomilor fructiferi, apoi florile și frunzele tinere dacă atacul este unul masiv. În astfel de ani, producția de fructe este redusă considerabil.
Gărgărița mugurilor - metode de combatere
O metodă de combatere a gărgăriței mugurilor este cea mecanică prin capturare lor la baza pomului atacat prin metoda scuturării coroanei. Pe cale chimică, se recomandă tratament doar în perioada de migrare a adulților, de la sol spre pomi, înainte de etapa de hrănire și de împerechere. Tratamentul chimic se efectuează cu un insecticid. O altă metodă de combatere sunt benzile cu clei pe tulpina pomului. Ei urcă de la sol și vor rămâne lipiți de benzi.Sursa: fitomag.ro