Primele cantități de prune timpurii moldovenești, din recolta anului 2022, au fost livrate la export pe parcursul lunii iulie.
Potrivit Moldova Fruct, cele peste 3400 tone de prune au ajuns la consumatorii din 11 țări ale lumii: Germania, Austria, Polonia, Olanda, România, Rusia etc.
În perioada similară a anului trecut au fost exportate puțin peste o mie tone de prune.
Livrările în masă vor începe în perioada următoare când vor fi recoltate soiurile: Stanley și President.
Amintim că, anul acesta a fost majorată, pentru o perioadă de un an, cantitatea de prune care poate fi comercializată fără taxe vamale în UE de la 15 mii la 40 mii tone. În 2021 Moldova a exportat mai mult de 52 mii tone de prune, jumătate dintre care au ajuns pe piața UE.
Recent, Parlamentul European a decis majorarea cotelor de export pentru produsele agricole din țara noastră. Au fost dublate cotele de export pe piețele UE pentru prune, mere, struguri, suc de struguri, cireșe, roșii, usturoi, fără achitarea unor taxe vamale.
Pentru agricultorii din Moldova majorarea cotelor la exportul in UE fără taxe contează foarte mult și in deosebi cota la prune și la strugurii de masă. Acestea au fost dublate. Este un lucru extrem de benefic, pentru că noi exportam de două ori mai mult decât cota noastră, dar cu taxe. Acest fapt vine să spulbere, încă odată, ideea că producția din Republica Moldova nu poate să facă concurență celei europene. Este un mit. Pruna noastră este foarte căutată în Uniunea Europeană, a scris ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea pe pagina sa de Facebook.
Zilele acestea pe rețelele de socializare au apărut poze cu prunele moldovenești pe rafturile magazinelor din țările europene. Prețul afișat al acestora este de 2,95 euro (57,77 lei). Comentariile internauților au fost din cele mai diverse. Unii spun că este un preț mult prea mare, alții susțin că este ceva obișnuit pentru Europa. În Moldova, la piață prunele costă între 10 și 15 lei/kg.