ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022
La începutul acestei săptămâni, fermierii moldoveni de fructe de pădure au anunțat că efectuează ultima recoltare și livrare a căpșunelor cultivate în sere. Pentru o comandă de 2-3 kg, fermierii cer 100 lei/kg (5,29 USD/kg). Chiar la începutul sezonului, prețul era de 180 lei/kg (9,52 dolari/kg), apoi, timp de trei săptămâni, prețul nu a scăzut sub 120 lei/kg (6,34 dolari/kg), transmite Agromedia, cu referire la East-fruit.com.

Concomitent cu sfârșitul sezonului căpșunelor de seră, un număr mic de ferme au anunțat acceptarea cererilor pentru livrări în cantități mici (3 kg sau mai mult) de căpșune crescute în câmpurile acoperite cu agril. Prețul de pornire este de 85 lei/kg (4,49 USD/kg). Totodată, conform observațiilor specialiștilor de la Federația Producătorilor Agricoli din Moldova FARM, prețul acestor produse, vândute în piețele angro mici este de aproximativ 60-65 lei/kg (3,17-3,43 dolari/kg) .

Asociația Producătorilor de fructe de pădure „Pomușoarele Moldovei” susține că în primăvara anului curent, precum și în aceeași perioadă a anului trecut, cererea pentru căpșunele de seră crescute la noi depășește oferta. Datorită acestui fapt, prețurile la căpșunele moldovenești cultivate în sere de toate tipurile au fost menținute la un nivel ridicat: în cazul livrării către client, acestea sunt aproape de două ori mai mari, în cazul livrării către piețele mici angro și cu amănuntul, sunt cu zeci de procente mai mari decât prețul fructelor de pădure importate.

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, săptămâna trecută prețurile angro la căpșune în Moldova au scăzut semnificativ - de la 2,94 dolari/kg la 2,38 dolari/kg în medie (cu toate acestea, prețul este încă cu 15-20% mai mare decât nivelul de anul trecut în mai). Probabil, aceste prețuri reflectă într-o mai mare măsură situația din segmentul fructelor de seră importate. Și, apropo, prețurile medii cu ridicata la căpșune pe piețele din Moldova și Ucraina au devenit efectiv egale. Într-o oarecare măsură, acesta este și un factor de presiune asupra nivelului mediu al prețurilor angro la căpșune în Moldova, întrucât acum, în anumite condiții, este posibil să fie importate căpșune ucrainești pe piața moldovenească.

Pe de altă parte, nu există niciun motiv să ne așteptăm la o scădere de două ori a prețurilor căpșunelor în viitorul apropiat. 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAȚIE PENTRU AMBALAREA FRUCTELOR. Echipamentul are capacitatea de 1000 de caserole pe oră și substituie trei muncitori

21 jun 2022
Știri recomandate

„CORIDOR VERDE” PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA, PRIN SATUL PALANCA

15 jun 2022

UCRAINA ÎȘI RESTABILEȘTE CU SUCCES EXPORTUL DE PRODUSE LACTATE. În mai, a exportat cu 59% mai mult unt decât în aprilie

15 jun 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS

Prețurile rămân în continuare mari

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

loading ...