MERE MOLDOVENEȘTI PE PIAȚA DIN ISRAEL. Din experiența unei companii de export

06 jun 2023
Compania moldovenească de export, Pro Inedit povestește despre experiența sa de livrare a merelor în Israel: unde a găsit cumpărătorii, cerințele de calitate, stabilirea relațiilor de lungă durată. Din spusele directorului, Victor Cazacu, calitatea merelor moldovenești este de rang înalt, apropiindu-se tot mai mult de standardele europene.
 
Contactul cu importatorul israelian l-am stabilit inițial pe Internet, iar ulterior am avut ocazia să discutăm pe viu, să particip la Fruit Logistica, sub brand-ul țării: „Moldova – taste makes the difference”, spune Victor Cazacu.


 
Acest parteneriat de afaceri a început cu două containere de probă de un mix de soiuri de mere. „Amestecul” de soiuri exportate a inclus: Idared, Florina, Golden Delicious, Braeburn, Granny Smith și Gala Buckeye, de diferite calibre.
 
Cu regret, Idared și Florina nu au reușit să facă față cerințelor importatorului din cauza că fermitatea acestor soiuri a scăzut treptat de la începutul anului, iar Gala Buckeye nu a fost atractiv din punct de vedere al prețului, ținând cont de taxa de 40% impusă importurilor de mere din Moldova în Israel, în lipsa unui acord de liber schimb între cele două state”, spune exportatorul. Cu toate acestea, nu s-au descurajat și au continuat negocierile.
 
La solicitarea importatorului, în urma testării lotului de probă, următoarele patru containere livrate au conținut soiurile: Granny Smith, Golden Delicious și Braeburn, de calibrul 70+. Acestea au fost ambalate în cutii Bushel, iar perioada de tranzit a constituit aproximativ 6 zile. Exportul a fost efectuat prin portul de la Constanța.


 
Îmbucurător a fost faptul că cerințele de certificare impuse de importatorul din Israel au coincis în mare parte cu cele menționate pe pagina ANSA, cu doar câteva ajustări minore. Acest lucru a confirmat faptul că eforturile noastre de a promova standardizarea și conformitatea cu cerințele internaționale în domeniul fructelor au fost fundamentale.
 
În anul 2022, Israel a importat în jur de 50 mii de tone de mere, acesta fiind unul din cele mai importate fructe proaspete de „Țara Sfântă”. Exportul de mere în Israel nu a fost doar o oportunitate de afaceri pentru Victor Cazacu și compania sa, ci și o dovadă a potențialului nostru de a obține succes pe piețele externe. Este încurajator să vedem că fructele moldovenești sunt apreciate de calitatea lor și ușor de concurează într-un mediu cu cerințele necesare.
 
Citește și: EXPORT MERE MOLDOVENEȘTI ÎN SUEDIA

Această experiență pozitivă a deschis noi orizonturi atât pentru compania de export, cât și pentru toți producătorii și exportatorii de fructe din Moldova.

Participarea la ex-poziția Fruit Logistica a membrilor „Moldova Fruct” a fost posibilă sprijinul Agenției de Investiții, Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Western NIS Enterprise Fund.

Sursa: Moldova Fruct
loading ...