MORCOVUL ROTUND EXTRATIMPURIU „MERCADO DE PARIS”: Cultivare

19 jan 2024
Morcovul „Mercado de Paris” (Daucus carota L) este un soi de morcov extratimpuriu, o varietate de rădăcini care dezvoltă o formă intrigantă, rotundă, ajunge la cca. 4 cm în diametru și are culoarea viu portocaliu. Rădăcinile apar cu gust dulce și nu au tendința de a acumula nitrați. Forma originală atrăgătoare face ca aceste morcovi să fie ideale pentru prepararea felurilor de mâncare. De asemenea, gustul este foarte bun, inclusiv atunci când fierbem leguma. Este iubit de copii și de bucătarii din restaurante pentru aspect, dar și pentru gustul fraged.

Morcovul rotund, Cultivare 

Semințele de morcov „Mercado de Paris 3” trebuie semănate în martie direct în câmp în rânduri de 25 cm distanță. Astfel, veți obține răsaduri în aprilie-mai, păstrând distanțe 4-5 cm între plante. Veți putea recolta rădăcinile în iunie deja. Alegeți soluri ușoare, nisipoase sau nisipoase, soluri moderat umede și ușor acide și locuri însorite. Morcovii cresc cel mai bine în plin soare, dar tolerează și puțină umbră. Morcovul este adaptat unui climat rece și unui sezon lung de vegetație, fără extreme de temperatură sau umiditate. Se recomandă însămânțarea semințelor de morcov la o adâncime de maxim 1 centimetru . După încolțire, recolta este în cele din urmă rărită la o distanță de 4-5 cm și plivită pentru a preveni competiția sub sol.
 


Morcovul este intolerant la secetă, iar irigarea este benefică. Solul ideal este adânc, afânat și bine drenat, cu un pH de 6,3 până la 6,8. Absența pietricelelor, pietrișului, bulgărilor și a altor obstacole este necesară pentru a preveni bifurcarea morcovilor. Solurile bogate sau stâncoase trebuie evitate, deoarece acestea vor face ca rădăcinile să devină păroase și/sau deformate. Îngrășământul trebuie aplicat în funcție de tipul de sol, deoarece cultura necesită niveluri scăzute de azot, moderate de fosfat și ridicate de potasiu.
 

Morcovul rotund, Boli și dăunători

Există mai multe boli care pot reduce randamentul și valoarea de piață a morcovilor. Cea mai devastatoare boală a morcovului este boala frunzelor Alternarioza, despre care se știe că elimină culturi întregi. Putregaiul negru Guignardia bidwellii sau Stemphylium radicinum distruge și frunze și rădăcini. O infecție bacteriană a frunzelor cauzată de Xanthomonas campestris poate fi, de asemenea, distructivă în zonele calde și umede. Nematozii nodul rădăcinilor (specia Meloidogyne) pot duce la rădăcini mici sau bifurcate sau gale. Pata cavității, cauzată de oomicetele Pythium violae și Pythium sulcatum, are ca rezultat leziuni de formă neregulată pe rădăcinile pivotante.
 
Morcovii sunt vulnerabili la diverse boli virale (de ex. gabenul de aster, mozaicul de tutun, mozaicul de castravete), bacteriene (de ex. Agrobacterium tumefaciens), fungice (de ex. familia Fusarium), precum și la atacuri ale nematozilor (de ex. din familia Melidorus sau Pratylenchus) și insecte (afide, muște, gărgărițe).


 
Aspectul fizic poate reduce valoarea culturilor de morcovi. Cele două forme principale de deteriorare sunt despicarea, prin care se dezvoltă o fisură longitudinală în timpul creșterii, care poate fi de câțiva centimetri pe toată lungimea rădăcinii și ruperea. Aceste deformări pot afecta peste 30% din culturile comerciale. Factorii asociați cu nivelurile ridicate de despicare includ distanța mare între plante, însămânțarea timpurie, duratele lungi de creștere și genotipul.
 

Morcovul rotund, Beneficii

Rădăcinile morcovilor rotunzi sunt bogate în zaharuri, proteine, uleiuri esențiale, vitamine, calciu, fier, cupru, fosfor și pectine. Carotenul, sursa provitaminei A, nu se găsește în cantități atât de mari în alte legume și este cea mai valoroasă componentă a rădăcinilor de morcovi. În afară de faptul că rădăcinile de morcovi sunt scăzute în calorii, ajuta la lupta împotriva diabetului și a paraziților.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...