Companiile de asigurări din Moldova îndeamnă pomicultorii să participe la campania de asigurare de primăvară a plantațiilor multianuale. Reprezentanții acestor companii motivează această necesitate prin faptul că, potrivit prognozelor meteo, temperaturile înalte în Moldova ar putea să se prelungească până la sfârșitul lunii februarie, iar o primăvară timpurie presupune riscuri mari de înghețuri târzii.
Asiguratorii menționează că datorită modificărilor normelor legislative efectuate anul trecut, încheierea contractelor de asigurare subvenționată a riscurilor agricole pentru anul 2022 a devenit posibilă încă de la începutul anului. Cu toate acestea, procesul de asigurare este mai lent pe timp de iarnă. Ei presupun că acesta ar putea să se activizeze în luna martie.
Operatorii de pe piața de asigurare susțin că anul trecut, pomicultorii din Moldova au reușit să evite pierderi considerabile ale recoltelor din cauza înghețurilor de primăvară. Astfel, s-au înregistrat doar câteva cazuri asigurate în care s-au efectuat plăți de despăgubire. Anul acesta însă situația s-ar putea schimba în mod radical.
Asigurarea livezilor de meri împotriva înghețurilor de primăvară și a daunelor provocate de grindină reduce într-o anumită măsură nivelul de pierderi financiare. Însă în Moldova, se asigură împotriva înghețurilor extreme de primăvară în special producătorii de fructe semințoase. Asiguratorii motivează acest lucru prin faptul că suprafața livezilor de meri (circa 50 mii ha) depășește cu 20-25% suprafața totală a livezilor de fructe sâmburoase. Totodată, peste 50 la sută din recolta de mere au fost expediate la procesare în ultimele două sezoane, din cauza impactului negativ al factorilor meteorologici.
De notat că dacă în Moldova există anumite metode de protecție împotriva grindinii (rachete și plase antigrindină), sisteme anti-înghețuri specializate practic nu există în țara noastră.
sursa: EastFruit