PRIMELE CĂPȘUNI MOLDOVENEȘTI VOR APĂREA ÎN VÂNZARE. Cât vor costa?

14 apr 2023
Moldovenii se vor putea bucura de primele căpșuni autohtone pe masa de sărbătoare în ziua de Paște, chiar dacă valurile de frig de la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie, au pus la îndoială acest lucru.

Potrivit Asociației Producătorilor de Căpșuni ”Pomușoarele Moldovei”, unii producători de căpșuni timpurii au decis să încălzească serele. Acest lucru a fost facilitat de mecanismul de compensare a unei părți din costurile fermierilor pentru resursele energetice. Drept urmare, producătorii de pomușoare timpurii vor putea profita de cererea în creștere a consumatorilor pentru produse alimentare scumpe, inclusiv fructe exotice și căpșuni locale timpurii, transmite AGROMEDIA, cu referire la east-fruit.

Căpșunile importate din Grecia și Turcia au apărut pe piața moldovenească într-un volum relativ mare la jumătatea lunii martie. Probabil din cauza unui număr considerabil de oferte și a cererii foarte limitate pentru primele căpșuni de primăvară, până la sfârșitul lunii trecute, prețurile au scăzut cu 20-25% comparativ cu nivelul de pornire de 80-85 lei/kg (4,44-4,72 dolari/kg).

Dar, în același timp, după prima „partidă” masivă din martie, în aprilie, în piețele de fructe și legume, cantitatea de căpșuni importate s-a micșorat considerabil. Totuși, prețul mediu al căpșunilor importate nu a scăzut sub 60 lei/kg (3,30 dolari/kg), așa cum era la începutul lunii aprilie a anului trecut. Mai mult, din cauza „întăririi” leului moldovenesc, săptămâna trecută prețul căpșunilor turcești a crescut cu 0,01-0,02 dolari/kg.

Pentru producătorii moldoveni de căpșuni de seră, acesta este un semnal pozitiv. De obicei, primele căpșuni locale cultivate în sere sunt puse spre vânzare la un preț cu 20-25% mai mare decât cel de import. Dacă perioada de vânzare a pomușoarelor din prima recoltă cade în săptămâna Paștelui, atunci creșterea prețului poate fi și mai mare. Asta înseamnă că în cazul comenzilor online și livrării la domiciliu, primele căpșuni moldovenești din 2023 vor fi probabil oferite cu peste 100 de lei/kg.
loading ...