RECOLTA DE NUCI E SLABĂ. Preţul miezului de nucă va continua să crească iar cererea va fi tot mai mare

09 nov 2021
Miezul de nucă este la mare căutare şi în acest an. Recolta e slabă iar preţurile au crescut. La punctele de colectare e 120 de lei kilogramul, iar in piaţă se vinde si cu peste 200 de lei. Este criză de miez de nucă şi pe piaţă europeană, din cauza consumului crescut. Pomicultorii din Republica Moldova care au investit in tehnologii moderne au noi oportunităţi de export la preţuri avantajoase, transmite AGROMEDIA cu referire la TVR MOLDOVA.

Nucile au fost deja culese iar la Chişinău au apărut tot mai multe puncte de colectare a miezului. Unii au spaţii special amendajate, alţii o fac în stradă în maşini parcate pe marginea drumului. Cei care adună câteva kilograme de miez de nucă primesc între 80 şi 120 lei pentru un kilogram. Pe taraberele Pieţii Centrale, miezul de nucă costă şi 230 de lei.

Preţul miezului de nucă va continua să crească iar cererea va fi tot mai mare în Uniunea Europa. Statele Unite, unul dintre producătorii mondiali, înregistrează o recolta mică din cauza condiţiilor climatice nefavorabile care au afectat cultura.

OLEG TÎRSÎNĂ, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Culturi Nucifere:
 
 „Aceasta atomat produce un mare şoc în plan internaţional, asta înseamnă o creştere a preţurilor pe care o vedem în acest moment, înafară de asta un factor important este consumului la nivel global. Anul trecut UE a rămas fară stoc de nucă şi am intrat în nou sezon cu un mare deficit.” 

Aşa se face că pentru Republica Moldova se deschid noi oportunităţi. Ele nu pot fi valorificate de deplin de cauza recoltei slabe, dar şi pentru că mulţi agricultori continuă să se bazaze de livezile tradiţionale.  

OLEG TÎRSÎNĂ, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Culturi Nucifere:
 „Acolo nu s-au făcut tratatemente din cauza precipitaţiilor o bună parte din recoltă a fost afectată imediat după floare. Criteriile de selectare a soiurilor de nuc la vremea respectivă, nu erau randement înalt, competivitate pe piaţa internaţioanală.”

Agricultori care au investit în livezi super-intensive şi au început să cultive noi soiuri se pot bucură de success.
 
Moldova deține mai mult de 4% din volumul exporturilor. Reamintim că, 40 de companii exportă anual, peste 14 mii tone de miez de nucă, valoarea căruia depășește suma de 100 mln USD. Sectorul dat a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani și are un potențial enorm de dezvoltare.
loading ...